Pasta groszkowo-bazyliowa ze słonecznikiem - przepis
1 średniej wielkości miseczka
Składniki
- 250 g groszku zielonego, np. mrożonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
- 15 dużych liści świeżej bazylii
- 20 g słonecznika łuskanego
do podania
- pumpernikiel, ciemny chleb z ziarnami, inny dowolny chleb
Wykonanie
- groszek umieścić w garnku i zalać minimalną ilością wrzątku – tak by woda ledwie zakryła groszek. Ewentualnie dodać sodę oczyszczoną (patrz opis). Gotować groszek 5 min. od momentu zawrzenia wody. Groszek powinien być lekko miękki, ale wciąż jędrny
- po tym czasie odlać większość wody z groszku, ale jej nie wylewać! W garnku z groszkiem zostawić tylko trochę wody. Zacząć blendować groszek na jak najbardziej gładki krem. W trakcie blendowania dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. W trakcie można dodawać po trochu odlanej wcześniej wody, jeśli pasta jest za gęsta. Idealna konsystencja to gładki, ale gęsty krem którym wygodnie posmarujecie np. chleb
- tak przygotowaną pastę zostawić do wystudzenia
- gdy pasta będzie w miarę chłodna, to zmiksować w malakserze lub mocno przesiekać liście bazylii, dodać je do pasty i zblendować ją ponownie do połączenia. Polecam wcześniej rozdrobnić same liście, bo wrzucone całe do pasty,mogłyby się całkowicie nie zblendować
- przed samym podaniem pasty dosypać ziarna słonecznika i całość wymieszać
- podawać na dowolnym chlebie, ale najlepiej smakuje na ciemnym chlebie z ziarnami lub na pumperniklu
