Pascha - przepis
na paschę o średnicy ok. 25 cm i wysokości ok. 15 cm
Składniki
- 1 kg półtłustego lub tłustego prawdziwego twarogu w kostce
- 5 żółtek
- 330 g cukru
- 1 laska wanilii
- 200 g masła
- 150 g śmietany 30% lub 36%
- 90 g orzechów (migdałów, włoskich)
- 170 g suszonych i kandyzowanych owoców (rodzynek, moreli, fig, papai, ananasa, skórki pomarańczowej)
do dekoracji
- bakalie (u mnie: suszona morela, kandyzowany ananas i papaja)
dodatkowo
- miska z dziurkami / forma z dziurkami / durszlak
- gaza wielkości 1 m²
Wykonanie
- migdały sparzyć wrzątkiem przez kilka minut i obrać
- drobno pokroić większe bakalie: figi, morele, migdały i orzechy
- twaróg przemielić co najmniej dwa, a najlepiej trzy razy
- laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć, a nasionka rozetrzeć w palcach z cukrem, by się rozdzieliły
- na parze, w szklanej misce, ubić żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta
- gdy żółtka z cukrem nieco przestygną dodać masło i zmiksować na pulchną masę
- następnie dodać ser i śmietanę i dobrze zmiksować
- na końcu dodać wszystkie bakalie i wmieszać je na wolnych obrotach miksera
- formę (miskę z dziurkami / formę z dziurkami / durszlak / doniczkę) wyłożyć kilkoma warstwami gazy, tak by na górze był zapas do przykrycia paschy
- wlać masę, kilka razy uderzyć formą o blat, by masa się rozłożyła i uciekło ewentualne powietrze
- wystającą gazę zawinąć tak by zakryć szczelnie wierzch paschy, położyć talerzyk i obciążyć np. puszkami konserw
- formę ustawić na głębokim talerzu w lodówce na minimum 24 godziny, by pascha się odsączyła i stężała
- po tym czasie ostrożnie wyjąć paschę z formy i zdjąć gazę
- wierzch paschy, ewentualnie również boki, ozdobić wzorkiem z dowolnych bakalii
- paschę przechowywać w lodówce
