Papryka faszerowana wołowiną i warzywami

Papryki faszerowane wołowiną i warzywami

Znakomity, lekki obiad lub przekąska mięsno-warzywna. Ze względu na brak kaszy czy ryżu, danie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej czy odchudzającej. Dzięki wołowinie i mozzarelli jest sycące i zapewnia energię na kilka godzin.

Faszerowane, zapiekane z serem papryki, to jedno z moich ulubionych szybkich dań obiadowych. Najlepsze jest na świeżo, gdyż niezbyt długie pieczenie sprawia, że skórka trzyma się papryki i nie przeszkadza przy jedzeniu. Przy odgrzewaniu tego dania ten problem może się już pojawić. Dodatkowo paprykę przekrojoną na pół, na „łódki”, nadziewa się bardzo szybko, więc danie nie jest czasochłonne.

Papryka faszerowana wołowiną i warzywami

10 połówek, tj. porcje dla 5 osób

Składniki

Farsz mięsno-warzywny

  • 600 g wołowiny, mielonej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 5 średniej wielkości, kształtnych papryk czerwonych
  • szczypta soli
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)

Wykonanie

  • cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Seler naciowy również pokroić w drobną kostkę
  • w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić czosnek oraz marchewkę i seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn, pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż mięso się przesmaży. Na koniec całość posolić i wymieszać. Odstawić na bok
  • papryki umyć i przekroić wzdłuż na pół. po otwarciu ich na pół łatwo jest wyłamać zielony ogonek – nie trzeba go wcześniej wycinać. Ze środka wyciąć nasionka i resztki białych błonek – dla pewności można połówki papryk przepłukać, by pozbyć się nasionek
  • papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odrobinę posolić od wewnątrz – można to pominąć, zależnie jak słone potrawy lubicie i na ile odpowiada Wam słoność farszu
  • do papryk rozłożyć równomiernie mięsno-warzywny farsz i ugnieść go nieco do środka
  • mozzarellę pokroić na cieniutkie paseczki i rozłożyć je równomiernie na powierzchu paprykowych „łódek” z farszem
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 25 do 30 min. Jeśli lubicie bardziej miękkie papryki, to czas można nieco wydłużyć, ale wtedy jest ryzyko, że mocno przyrumieni się Wam mozzarella
  • danie najlepiej podawać na świeżo
Papryki faszerowane wołowiną i warzywami

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)