Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą - przepis
porcje dla 6 osób
Składniki
- 6 średniej wielkości, kształtnych papryk czerwonych
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże (lub 3 średnie) pomidory
- 2 łyżki koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 230 g kaszy jaglanej
- 100 g sera feta
do posypania na koniec
- ok. 30 g sera feta
Wykonanie
- kaszę jaglaną przepłukać wodą (kilka razy ją wymieniając – aż będzie czysta), a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić
- w międzyczasie umyć papryki, przekroić w pionie na pół, tak by powstały dwie „łódki”, wyłamać łodyżki i wyciąć gniazda nasienne
- cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
- na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i podsmażać przez kilka minut
- zdjąć z ognia, dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Na końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu
- papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- farsz nałożyć do papryk, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
- piec przez 25 do 30 min. w 190ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów

