Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Kasza jaglana, feta i pomidory zapiekane w czerwonej papryce to zdrowy, wegetariański i bezglutenowy pomysł na posiłek. Danie jest proste do przygotowania i nie ma z nim wiele pracy.

Dwie połówki  spokojnie wystarczą na posiłek dla jednej osoby, ale możecie też podać jedną połówkę jako dodatek do mięsnego obiadu. Polecam!

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

porcje dla 6 osób

Składniki

  • 6 średniej wielkości, kształtnych papryk czerwonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże (lub 3 średnie) pomidory
  • 2 łyżki koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 230 g kaszy jaglanej
  • 100 g sera feta

do posypania na koniec

  • ok. 30 g sera feta

Wykonanie

  • kaszę jaglaną przepłukać wodą (kilka razy ją wymieniając – aż będzie czysta), a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić
  • w międzyczasie umyć papryki, przekroić w pionie na pół, tak by powstały dwie „łódki”, wyłamać łodyżki i wyciąć gniazda nasienne
  • cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
  • na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i podsmażać przez kilka minut
  • zdjąć z ognia, dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Na końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu
  • papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • farsz nałożyć do papryk, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
  • piec przez 25 do 30 min. w 190ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)