Pappardelle z sosem grzybowym

Pappardelle z sosem grzybowym

Jajeczny makaron pappardelle z kremowym sosem z grzybów leśnych, najlepiej borowików, posypany świeżą natką pietruszki i parmezanem, to szybkie i proste, a jednocześnie wykwintne danie.

Sos grzybowy można przygotować z grzybów leśnych suszonych, które należy wcześniej namoczyć – minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez noc. Ale jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów, to tym lepiej :) Wtedy należy postępować z nimi dokładnie tak jak z namoczonymi suchymi, jedynie mogą wymagać dłuższego podsmażenia – aż odparuje z nich większość wody. Najlepsze do sosu będą szlachetne borowiki, ale sprawdzą się też inne grzyby leśne, np. podgrzybki.

Jako makaron polecam makaron jajeczny – ma głębszy smak i świetnie pasuje do sosu grzybowego. Ale możecie oczywiście użyć zwykłego makaronu 100% pszenicy durum.

Podobnie z kształtem makaronu – polecam Wam szerokie wstążki pappardelle, które pięknie się prezentują i świetnie pokrywają kremowym sosem, ale śmiało możecie też użyć makaronów w innych kształtach – kremowy sos pasuje niemal do każdego rodzaju makaronu.

Pappardelle z sosem grzybowym

Porcja dla 2 osób

Składniki

  • 18 g suszonych grzybów leśnych, najlepiej borowików
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 140 g śmietanki 30%
  • 200 g makaronu jajecznego pappardelle (szerokie, długie wstążki)

do posypania przed podaniem

  • 2 łyżeczki parmezanu
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki

Wykonanie

  • suszone grzyby przepłukać w zimnej wodzie. Następnie umieścić je w kubku i zalać ciepłą wodą, tak, by prawie je zakryła. Zostawić na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc
  • cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
  • grzyby wyjąć z wody (nie wylewać jej!) i większe sztuki pokroić na kawałki
  • makaron pappardelle gotować aż będzie al dente w osolonej wodzie
  • na patelni rozpuścić masło z oliwą i podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Wtedy dodać grzyby i podsmażać je przez 3 min, w trakcie doprawiając solą i pieprzem
  • następnie na patelnie wlać wodę z suszenia grzybów – warto robić to ostrożnie i nie do końca, bo na dnie kubka mogły się osadzić jeszcze resztki piasku z grzybów. Gotować, aż cała woda odparuje
  • wtedy wlać na patelnie śmietankę i gotować sos jakieś 1 do 2 minut – śmietanka ma nieco zgęstnieć, ale sos wciąż ma być rzadki
  • wtedy na patelnie dodać ugotowany makaron i szybko przemieszać z sosem, by cały makaron się nim pokrył. Jeśli sos wciąż jest za rzadki to wystarczy potrzymać patelnie kilka chwil na ogniu i czasem przemieszać – sos bardzo szybko zgęstnieje. Natomiast jeśli sos za bardzo nam zgęstniał i nie chce pokryć makaronu, to można go rozcieńczyć odrobiną wody z gotowania makaronu
  • makaron z sosem wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem
  • podawać natychmiast
  • to danie należy przygotowywać na świeżo – nie nadaje się do odgrzewania
Pappardelle z sosem grzybowym
Pappardelle z sosem grzybowym

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)