by Katarzyna Anders

Panzanella – toskańska sałatka z chleba i pomidorów

Sałatki i surówkiBazyliaCebulaPomidorySałatki wegetariańskieWegetariańskieKuchnia włoska

Genialna w swej prostocie toskańska sałatka z czerstwego chleba i aromatycznych pomidorów. Dodatkami są jedynie cebula i bazylia oraz winegret z octu winnego i oliwy. Nic więcej nie potrzeba, by zachwycić się smakiem włoskiej, letniej wsi.

Oczywiście w tej sałatce sprawdzi się wiele innych dodatków, jak np. świeże ogórki (taka wersja występuje często) czy nabiał jak mozzarella, jednak zachęcam do wersji podstawowej, by zobaczyć, czym jest prawdziwy włoski smak, oparcie się na najlepszych składnikach, jak soczyste aromatyczne pomidory czy doskonała oliwa i ile te składniki potrafią zrobić dla smaku.

Wspaniałe w tej sałatce jest to, że pozwala wykorzystać naprawdę czerstwy, twardy chleb – i taki jest do niej wręcz wskazany. A to dlatego, że winegret oraz sok z pomidorów mają za zadanie rozmiękczyć chleb i o taki efekt nam chodzi. Nie otrzymacie tu sałatki w chrupiącymi grzankami – nie spodziewajcie się tego. Tylko rozkoszujcie chlebem nasączonym pełnią smaku letnich pomidorów. Gorąco zachęcam!

Panzanella – toskańska sałatka z chleba i pomidorów – przepis

Porcja

2 duże porcje lub 4 małe porcje

Składniki

  • około 150 g czerstwego pieczywa (u mnie średnia ciabatta)
  • około 600 g różnych, aromatycznych pomidorów (u mnie 3 spore pomidory malinowe i około 10 pomidorków cherry czerwonych i żółtych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • duża garść świeżych liści bazylii

Wykonanie

  • duże pomidory pokroić w średniej wielkości cząstki, na przykład w ósemki, a jeśli wciąż są za duże, to jeszcze na pół. Pomidorki cherry przekroić na pół
  • pomidory umieścić w sporej misce i posypać solą. Przemieszać
  • w międzyczasie czerstwy chleb pokroić w średniej wielkości kostkę
  • pół cebuli pokroić w piórka
  • przygotować winegret - do octu winnego wlać oliwę i intensywnie rozmieszać, aż do połączenia
  • do pomidorów dodać winegret - w misce powinno być już sporo płynu. Teraz dodać pokrojony chleb i przemieszać. Dodać też cebulę i przemieszać. Odstawić na około 10 do 15 min do zamarynowania
  • sałatkę posypać liśćmi bazylii, lekko przemieszać i podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiBazyliaCebulaPomidorySałatki wegetariańskieWegetariańskieKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na toskańską Panzanelle.