Pączki na serku homogenizowanym - przepis
Składniki
- 300 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
do smażenia
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, kokosowy lub smalec)
do obtoczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
- serek wymieszać z jajkami – wystarczy widelcem lub trzepaczką
- dodać przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem a następnie sól i wymieszać do połączenia składników
- olej wlać do dużego, szerokiego garnka lub głębokiej patelni i rozgrzać do temperatury 175ºC
- za pomocą dwóch łyżek nasmarowanych tłuszczem (pomaga zapobiegać klejeniu się ciasta) kłaść na olej porcje ciasta wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jedną łyżką nakładać, a drugą można sobie pomóc, by płynnie zsuwać ciasto na olej. Nie przejmujcie się, że pączki będą krzywe – podczas smażenia zaokrąglą się, a nawet jeśli nie będą idealnymi kulkami, to w żaden sposób im to nie szkodzi
- pączki smażyć przez około 6 minut – do momentu aż będą złoto-brązowe
- wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerz wyłożony papierem, żeby się odsączyły z tłuszczu
- cukier wymieszać z cynamonem na głębokim talerzu
- pozwolić pączkom chwilę ostygnąć, ale jeszcze gorące obtoczyć w cynamonowym cukrze



