by Katarzyna Anders

Owoce pod owsianą kruszonką

DeseryBrzoskwinie i nektarynkiJagodyJeżynyMalinyMorelePorzeczkiTruskawkiWiśnieŻurawinaPłatki owsianeDesery zapiekaneBez glutenuBez jajek

Prosty, szybki i na dodatek całkiem zdrowy deser – owoce zapiekane pod owsianą kruszonką, to pełnia letniego smaku pod chrupiącą warstwą. Najlepsze będą maliny, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, morele, jagody, wiśnie, żurawina, truskawki ale sprawdzą się w zasadzie każde owoce jakie macie pod ręką. Zdecydowanie najsmaczniejsze są mieszanki różnych owoców – szczególnie brzoskwiń lub nektarynek z owocami jagodowymi. Ja użyłam akurat nektarynek, malin, jagód i nieco żurawiny (miałam mrożoną) – wyszło coś wspaniałego!

Kruszonka ze zmielonych płatków owsianych jest zdrowsza od tej ze zwykłej mąki, a jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych, to także bezglutenowa.

Owoce pod owsianą kruszonką można podawać na ciepło lub na zimno, same lub z dodatkiem lodów waniliowych, jogurtu, bitej śmietany czy sosu waniliowego – w każdej formie są przepyszne!

Owoce pod owsianą kruszonką – przepis

Porcja

Składniki

  • 500 g dowolnych owoców, najlepiej kilka różnych*
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

kruszonka

  • 120 g płatków owsianych
  • 65 g zimnego masła
  • 65 g cukru

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

* Najlepsze owoce do zapiekania:
truskawki, maliny, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, morele, jagody, wiśnie, żurawina

Wykonanie

  • owoce umyć, osuszyć, odszypułkować lub wyjąć pestki zależnie od rodzaju owoców. Większe owoce pokroić na cząstki
  • płatki owsiane zmielić jak najdrobniej - ja robię to w malakserze. Dodać cukier i szybko zmiksować. Następnie dodać masło i miksować, aż składniki się połączą i utworzy się “piasek”. Robić to krótko, by nie dostarczać do kruszonki ciepła
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem
  • owoce wymieszać z cukrami oraz odrobina soku z cytryny
  • owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać równomiernie kruszonką
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 20 do 25 min. Jeśli kruszonka mało się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg, bo kruszonka powinna przypiec się na złoto
  • deser podawać na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkami jak lody, jogurt czy śmietana

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryBrzoskwinie i nektarynkiJagodyJeżynyMalinyMorelePorzeczkiTruskawkiWiśnieŻurawinaPłatki owsianeDesery zapiekaneBez glutenuBez jajek
Przepis własny.