by Katarzyna Anders

Oryginalne pierniki norymberskie – Elisen Lebkuchen

MigdałyOrzechy laskoweOrzechy włoskieCiastka i ciasteczkaSuszone figiWigilia i Boże NarodzenieCynamonMiódPierniki

Oryginalny przepis na pierniki norymberskie Elisen Lebkuchen, czyli pierniki Elizy, czy też Elżbiety. Są to pełne orzechów i skórek cytrusowych bogate, wilgotne i miękkie pierniki na opłatkach, pokryte glazurą z lukru lub czekoladą.

Dlaczego pierniki norymberskie są tak wyjątkowe?

Pierniczki norymberskie, jak nazwa wskazuje, pochodzą z Norymbergii i są tam produktem regionalnym z chronionym oznaczeniem geograficznym, czyli te certyfikowane muszą być produkowane właśnie w Norymberdze, ale także z wymaganiami co do samego składu. Jednak sam skład nie jest tak ściśle określony, jak np. w przypadku naszych rogali świętomarcińskich. Musi być spełnione kilka warunków, ale jest też wiele dowolności.

Główne normy to zawartość orzechów (migdałów, orzechów laskowych lub włoskich) na poziomie nie mniejszym niż 25% masy, a także zawartość mąki nie przekraczająca 10% masy albo skrobii nie przekraczająca 7,5 % masy, a sporo pierników norymberskich w wersji premium w ogólne nie zawiera mąki. I właściwie tyle norm.

I właśnie przez tę dowolność cóż Wam mogę powiedzieć? – chyba jeszcze nigdy poszukiwania idealnego, oryginalnego przepisu nie trwały u mnie tak długo! Przejrzałam wiele przepisów na pierniczki norymberskie – i polskich, i głównie niemieckich – a także komentarze osób, które je piekły i jakie miały z nimi ewentualne problemy. Analizowałam opisy pierników z Wikipedii, głównie niemieckiej, poszukiwałam norm na jakiej podstawie pierniki norymberskie stają się certyfikowane, analizowałam składy pierników od najbardziej znanych producentów certyfikowanych pierników z Norymberii. No i sprawdzałam również sama, smakując je, bo pierniki norymberskie to jedne z moich ulubionych pierników. Jedne z najbardziej znanych firm je produkujących to Schmidt i te jadłam przywiezione prosto z Norymberii lub Lambertz – te możecie znaleźć też w Polsce. A w Lidlu znajdziecie pierniki norymberskie firmy Favorina, choć niestety z nieco niższą zawartością orzechów.

Najlepszy przepis na pierniki norymberskie – Elisen Lebkuchen

W Wasze ręce oddaje przepis na moim zdaniem najlepsze oryginalne pierniki norymberskie, bowiem przepis spełnia wszystkie normy co do zawartości, a jest wręcz bogaty tj. moje pierniki zawierają znacznie więcej orzechów w masie niż 25%, bo ok. 40-45%, natomiast zawartość mąki to ok. 6-7%. Zdecydowałam się dodać mąkę i proszek, gdyż to stały dodatek również producentów pierników, a zapewnia on nieco lekkości i puszystości temu wypiekowi. Uważam, że taka wersja jest o wiele smaczniejsza niż z pozoru “lepsza”, bogatsza wersja bez mąki, która jest dość ciężka przez bycie mieszanką jedynie orzechów i bakalii, a także często jest problem z konsystencją ciasta i osoby je piekące narzekają na rozkładanie masy na opłatkach. Tutaj mąka stabilizuje całość. Delikatnie obniżyłam też zawartość skórek cytrusowych w stosunku do całości, by nie przytłaczały wypieku. Ciekawymi dodatkami u mnie są też figi pojawiające się również u producentów, jako jedna z bakalii, a także szczypta kakao dodająca smaku całości oraz odrobina rumu i wanilii. To naprawdę pierniki na bogato.

Ponadto mój udoskonalony przepis jest prosty i szybki, co tak cenne przed Świętami. Po pierwsze nie wymaga przesuszania pierników przed pieczeniem – ten etap nie robi aż tak znaczącej różnicy i można go pominąć. Po drugie nie wymaga namaczania skórek cytrusowych, pod warunkiem, że użyjemy świeżych i dobrej jakości, które będą miękkie. Jeśli macie lekko obsuszone skórki to należy je umieścić przed mieleniem w miseczce, polać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i zostawić do wchłonięcia i zmiękczenia. A po trzecie udoskonalone ciasto jest dość stabilne – nie rozlewa się i przyjemnie się z nim pracuje. Jednak by tak było, należy zwrócić uwagę na jajka – koniecznie powinny być M, bo większe jajka dodają więcej płynu do masy i przez to ciasto może być za rzadkie. Ten etap możecie regulować orzechami i mąką – po to w przepisie ilość orzechów laskowych, włoskich oraz mąki jest podana w przedziale. Należy użyć najpierw dolnej wartości, a jeśli po zmiksowaniu masa jest za rzadka, to należy dodać orzechy i mąkę. Moje jajka były dość spore więc ja użyłam maksymalnej podanej wartości.

Te pierniki można przygotować w jeden wieczór, bez przygotowań i dojrzewania ciasta. Jedynym, dość pracochłonnym etapem, jest rozkładanie masy na opłatkach. Ale nie jest to trudne.

Czy oblaty lub opłatki są konieczne do upieczenia pierników?

Co do samych opłatków, czy raczej oblatów, na których pieczemy pierniczki z Norymbergii – tak, oblaty są zdecydowanie wskazane. Po pierwsze przybliżają nas do oryginału, a po drugie, co nawet ważniejsze, ciasto ma taką konsystencję, że o wiele łatwiej przygotować pierniki na oblatach. Ciasto ma konsystencję klejącej masy i trudno byłoby ukształtować z niego pierniki. A podsypywanie mąką jest tu zdecydowanie niewskazane.

Ja moje kupiłam na Allegro i są to oblaty firmy Olvita. Poza tym w internecie znajdziecie je pod niemiecką nazwą “Oblaten”. Można je też podobno dostać w sklepach stacjonarnych, np. w Lidlu, ale nie sprawdzałam tego. Ogólna nazwa to oblaty lub wafle do wypieków, jednak nie są to klasyczne wafle, a bardziej białe opłatki – jak na Święta Bożego Narodzenia. W Niemczech, właśnie przez popularność pierniczków na opłatkach są bardzo popularne. U nas niestety jeszcze nie.

Moje oblaty są o średnicy 70 mm i conajmniej takie polecam. Możecie też użyć 80 lub 90 mm. Mniejszych nie polecam, bo nie tak wyglądają klasyczne pierniczki norymberskie, a poza tym nakładanie masy będzie męczące.

 

Gorąco polecam Wam oryginalne pierniki norymberskie w tej udoskonalonej wersji! Smacznego!

Oryginalne pierniki norymberskie – Elisen Lebkuchen – przepis

Porcja

Około 37 pierników o średnicy 70 mm

Składniki

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 105-120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 105-120 g zmielonych orzechów włoskich
  • 75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 25 g drobno posiekanej fig suszonych
  • 60-65 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tj. ok. 6 g
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 jajka M
  • 100 g cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka rumu
  • 3 krople olejku migdałowego
  • drobna szczypta soli
  • minimum 37 oblatów o średnicy 70 mm lub większej

Lukier

  • 100g cukru pudru
  • ok. 3 łyżki łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki masła

Wykonanie

  • jeśli nie mamy gotowych, zmielonych migdałów, orzechów laskowych i włoskich (można takie kupić w sklepach), to należy wszystkie te orzechy bardzo drobno zmielić w blenderze
  • podobnie drobno zmielić skórki pomarańczową i cytrynową oraz figi. Skórki powinny być świeże i wilgotne, bo dzięki temu będą miękkie. Jeśli nasze skórki są twardawe i suche to można je umieścić w miseczce i zalać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i odstawić do wchłonięcia - to je zmiękczy
  • zmielone bakalie i orzechy wymieszać razem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i kakao i wszystko dokładnie wymieszać
  • do jajek dodać cukier i ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę
  • następnie do masy jajecznej dodać miód, ekstrakt waniliowy, rum, olejek migdałowy i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż do połączenia
  • do masy jajecznej wsypać suche składniki i zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia. Można to też zrobić łyżką

Nakładanie masy na oblaty

  • przygotować miseczkę z wodą i małą łyżeczkę
  • łyżeczkę maczać w wodzie i nabierać kopiastą porcję i kłaść ją na oblacie. Ponownie lekko zwilżyć wodą wypukłą część łyżeczki i za jej pomocą rozprowadzić masę na oblacie kształtując lekką górkę. Masą dochodzić na około 1 mm od brzegu opłatka, albo niemalże równo z nim. Wiele przepisów poleca zachować większą odległość, ale zupełnie niepotrzebnie - te pierniki nie rosną wiele na boki, a rant opłatka wygląda potem niestetycznie. Znacznie lepiej dojechać niemal do brzegu, bo nawet jeśli pierniczek delikatnie przerośnie opłatek, to będzie to wyglądać dobrze i niczemu nie zaszkodzi. Tutaj zdjęcie jak to powinno wyglądać:
  • tak przygotowane pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczenie

  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC (lub nieco więcej lub mniej, zależnie czy Wasz piekarnik ma tendencję do przypiekania czy niedopiekania) i piec przez około 22 do 26 minut - również zależnie od piekarnika. Finalne pierniczki mają trochę wyrosnąć i widać, że zaczynają się delikatnie rumienić. Nie przetrzymywać ich dłużej bo się spieką i orzechy będą gorzkie

Lukrowanie i polewa czekoladowa

  • przygotować glazurę do lukrowania: wymieszać i utrzeć dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania dość rzadkiego lukru
  • za pomocą pędzelka smarować połowę pierników, najlepiej na kratce, by nadmiar lukru spływał
  • przygotować polewę czekoladową: w kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i zamieszać do jednolitej masy
  • za pomocą pędzelka smarować połowę pierników, najlepiej na kratce by nadmiar czekolady spływał
  • zostawić wszystkie pierniki do stężenia lukru i czekolady
  • pierniki schować do szczelnych puszek. Można je przechowywać do miesiąca

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyOrzechy laskoweOrzechy włoskieCiastka i ciasteczkaSuszone figiWigilia i Boże NarodzenieCynamonMiódPierniki
Przepis własny opracowany na podstawie wielu źródeł i przepisów na oryginalne, certyfikowane pierniki norymberskie.