Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Napój mus jabłkowo-goździkowy

Napój jabłkowy z aromatem goździków. Przygotowany z całych jabłek, więc gęstszy niż sok i pełen błonnika. Doskonały na zimno i na ciepło. Można go rozcieńczać wodą, ale nie trzeba. Możecie go słodzić wedle uznania, ale pamiętajcie, że ostateczny smak będzie czuć po zmiksowaniu i gdy zaromatyzuje się goździkami.

Pomysł i przepis mojej Mamy – idealny na spożytkowanie nadmiarowych jabłek.

Napój mus jabłkowo-goździkowy - przepis

ok. 2 l

Składniki

  • 600 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj. 5 jabłek)
  • 1,3 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 12 goździków

Wykonanie

  • jabłka cienko obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plasterki
  • jabłka wrzucić do garnka, zalać wodą i postawić na ogniu. Dodać cukier. Gdy całość się zagotuje, to zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 2 minut
  • następnie zestawić z ognią i od razu zmiksować całość blenderem, aż nie będzie żądnych cząstek. Od razu dorzucić goździki – dzięki temu, że napój jest gorący, dobrze przejdzie aromatem przyprawy
  • zostawić do ostudzenia. Goździków nie trzeba usuwać, jedynie należy uważać podczas picia
  • napój można pić jeszcze ciepły lub zimny z lodówki. Można go rozcieńczyć wodą lub dodać kostki lodu

Przepis mojej Mamy.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)