Napój mus jabłkowo-goździkowy - przepis
ok. 2 l
Składniki
- 600 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj. 5 jabłek)
- 1,3 l wody
- 3 łyżki cukru
- 12 goździków
Wykonanie
- jabłka cienko obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w cienkie plasterki
- jabłka wrzucić do garnka, zalać wodą i postawić na ogniu. Dodać cukier. Gdy całość się zagotuje, to zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 2 minut
- następnie zestawić z ognią i od razu zmiksować całość blenderem, aż nie będzie żądnych cząstek. Od razu dorzucić goździki – dzięki temu, że napój jest gorący, dobrze przejdzie aromatem przyprawy
- zostawić do ostudzenia. Goździków nie trzeba usuwać, jedynie należy uważać podczas picia
- napój można pić jeszcze ciepły lub zimny z lodówki. Można go rozcieńczyć wodą lub dodać kostki lodu
