Naleśniki z truskawkami i nektarynkami - przepis
na 6 sztuk
Składniki
ciasto naleśnikowe
- 100 g mąki
- 240 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
- 1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
- 1 łyżeczka roztopionego masła klarowanego lub oleju
nadzienie
- 250 g truskawek
- 3 nektarynki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
do wykończenia
- miód
- płatki migdałowe
Wykonanie
- płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
- składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
- truskawki odszypułkować, a z nektarynek wyjąć pestki. Owoce pociąć w niewielką kostkę
- w garnuszku rozpuścić masło i wrzucić na nie owoce. Dodać do nich cynamon. Po kilku minutach dodać miód i smażyć jeszcze przez 2 min. Zdjąć z ognia
- patelnie nasmarować olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy
- mocno rozgrzać patelnie, a następnie smażyć na niej naleśniki – najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
- do owoców dosypać płatki migdałów i lekko wymieszać
- nadzienie wraz z powstałym sosem rozdzielić pomiędzy naleśniki i zwinąć je w ciasne rulony
- naleśniki rozłożyć na talerzach, polać strużką miodu i posypać dodatkowymi płatkami migdałów. Można dodatkowo udekorować plasterkami truskawek i listkami mięty
