Naleśniki z truskawkami i nektarynkami

Naleśniki z truskawkami i nektarynkami

Lekkie, ale sycące naleśniki z owocami. W środku soczyste truskawki i nektarynki w sosie z miodu i cynamonu, z chrupiącymi płatkami migdałów.

Kolorowy letni lunch – prosty i szybki.

Naleśniki z truskawkami i nektarynkami

na 6 naleśników

Składniki

ciasto naleśnikowe

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • 1 łyżeczka oleju

nadzienie

  • 250 g truskawek
  • 3 nektarynki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

do wykończenia

  • miód
  • płatki migdałowe

Wykonanie

  • płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • truskawki odszypułkować, a z nektarynek wyjąć pestki. Owoce pociąć w niewielką kostkę
  • w garnuszku rozpuścić masło i wrzucić na nie owoce. Dodać do nich cynamon. Po kilku minutach dodać miód i smażyć jeszcze przez 2 min. Zdjąć z ognia
  • patelnie nasmarować olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy
  • mocno rozgrzać patelnie, a następnie smażyć na niej naleśniki – najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • do owoców dosypać płatki migdałów i lekko wymieszać
  • nadzienie wraz z powstałym sosem rozdzielić pomiędzy naleśniki i zwinąć je w ciasne rulony
  • naleśniki rozłożyć na talerzach, polać strużką miodu i posypać dodatkowymi płatkami migdałów. Można dodatkowo udekorować plasterkami truskawek i listkami mięty
Naleśniki z truskawkami i nektarynkami

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)