Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym - przepis
Porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cm
Składniki
- ok. 140 g (ok. 25 szt.) makaronu conchiglioni (duże muszle)
Farsz
- 250 g świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożonych)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 200 g sera feta
- 150 g sera ricotta
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 mała cebula
- 3/4 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy
- 60 g sera mozzarella
Wykonanie
- cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz oregano, sól i pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
- muszle ugotować al dente
- liście szpinaku umyć, a następnie osuszyć z wody (najlepiej w suszarce do sałaty)
- na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła i przecisnąć na nią czosnek przez praskę. Podsmażyć go przez moment, a następnie dodać liście szpinaku i doprawić je solą i pieprzem. podsmażać liście kilka minut – tylko do chwili, aż zwiędną, nie dłużej. W tym celu odwracać je od czasu do czasu łopatką
- w sporej misce umieścić fetę i rozgnieść ją widelcem. Dodać ricottę oraz podsmażone liście szpinaku i dobrze wymieszać farsz
- przygotować szerokie naczynie do zapiekania – delikatnie nasmarować je oliwą i wylać do niego sos pomidorowy
- każdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosem
- na wierzchu każdej muszli ułożyć cienki plasterek mozarelli
- zapiekać w 180°C przez 15 minut. Przez ostatnie 3 minuty, można włączyć opcję grilla (jeśli taką mamy) by przyrumienić mozzarellę z wierzchu – ale nie jest to konieczne


