Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Niezawodna klasyka, czyli szpinak z fetą i makaronem, tutaj w postaci faszerowanych, zapiekanych muszli conchiglioni, w aromatycznym sosie pomidorowym. Pięknie się prezentuje, a smakuje po prostu wyśmienicie. Takie zapiekane, duże muszle to idealny obiad lub lunch.

Dodatkowo na muszlach zapiekamy trochę sera mozzarella – jeśli chcecie i macie opcję grilla w piekarniku, to możecie na koniec przyrumienić mozzarellę – coś wspaniałego!

Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cm

Składniki

  • ok. 140 g (ok. 25 szt.) makaronu conchiglioni (duże muszle)

Farsz

  • 250 g świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożonych)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g sera feta
  • 150 g sera ricotta

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 mała cebula
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 60 g sera mozzarella

Wykonanie

  • cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz oregano, sól i pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
  • muszle ugotować al dente
  • liście szpinaku umyć, a następnie osuszyć z wody (najlepiej w suszarce do sałaty)
  • na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła i przecisnąć na nią czosnek przez praskę. Podsmażyć go przez moment, a następnie dodać liście szpinaku i doprawić je solą i pieprzem. podsmażać liście kilka minut – tylko do chwili, aż zwiędną, nie dłużej. W tym celu odwracać je od czasu do czasu łopatką
  • w sporej misce umieścić fetę i rozgnieść ją widelcem. Dodać ricottę oraz podsmażone liście szpinaku i dobrze wymieszać farsz
  • przygotować szerokie naczynie do zapiekania – delikatnie nasmarować je oliwą i wylać do niego sos pomidorowy
  • każdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosem
  • na wierzchu każdej muszli ułożyć cienki plasterek mozarelli
  • zapiekać w 180°C przez 15 minut. Przez ostatnie 3 minuty, można włączyć opcję grilla (jeśli taką mamy) by przyrumienić mozzarellę z wierzchu – ale nie jest to konieczne
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)