Muffiny z jagodami - przepis
12 muffinek ze standardowej formy na muffinki
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g drobnego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 120 g kwaśnej śmietany 18%
- 90 g masła, roztopionego
- 200 g jagód
Lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 do 2 łyżeczek gorącej wody
Dekoracja
- ok 2 łyżki jagód
Wykonanie
- jagody umyć i dobrze osuszyć
- osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
- połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu delikatnie wmieszać jagody
- papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie
- piec w 200ºC przez 25 do 30 min. lub do momentu gdy wierzch muffinów zarumieni się na złotobrązowo, a muffinki mocno wyrosną
- po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
- dobrze wymieszać wszystkie składniki lukru, ucierając je
- każdą muffinkę polać lukrem i udekorować kilkoma jagodami

