Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Mocno jagodowe, puszyste muffiny polane cytrynowym lukrem, to najlepsza letnia przekąska. Są ekspresowe i proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie! I naprawdę są ekstra jagodowe – po prostu esencja polskiego lata :) Chociaż z borówką oczywiście też się udadzą.

Jeśli Wasze jagody nie są dość jędrne, raczej mocno dojrzałe, to możliwe, że podczas wmieszania w ciasto część się rozgniecie i ciasto stanie się fioletowe – zupełnie to nie przeszkadza i udadzą się tak samo, a finalne muffinki nie wyjdą wcale fioletowe ;) Natomiast warto wmieszać jagody delikatnie, to ciasto będzie trochę jaśniejsze.

Gotowe muffinki polecam polać cytrynowym lukrem, ale możecie też oprószyć je tylko cukrem pudrem lub dla odmiany polać białą czekoladą.

Muffiny z jagodami

12 muffinek ze standardowej formy na muffinki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany 18%
  • 90 g masła, roztopionego
  • 200 g jagód

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 do 2 łyżeczek gorącej wody

Dekoracja

  • ok 2 łyżki jagód

Wykonanie

  • jagody umyć i dobrze osuszyć
  • osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
  • połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu delikatnie wmieszać jagody
  • papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie
  • piec w 200ºC przez 25 do 30 min. lub do momentu gdy wierzch muffinów zarumieni się na złotobrązowo, a muffinki mocno wyrosną
  • po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
  • dobrze wymieszać wszystkie składniki lukru, ucierając je
  • każdą muffinkę polać lukrem i udekorować kilkoma jagodami
Muffiny z jagodami
Muffiny z jagodami

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)