Mrożone smoothie melonowe z kantalupy - przepis
na około 4 porcje po 250 ml
Składniki
- 1 melon kantalupa (ewentualnie innej odmiany) o wadze ok. 500-600 g
- ok 300 g kostek lodu
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 limonki
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
do podania
- kostki lodu
- listki świeżej mięty
Wykonanie
- melon powinien być prosto z lodówki, zimny
- melona przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obrać połówki za pomocą noża ze skóry. z grubsza pokroić na mniejsze kawałki odpowiednie do miksera
- melona umieścić w mocnym mikserze, który jest też w stanie skurszyć lód
- do miksera wrzucić również lód, miód, szczyptę soli, sok z limonki i szklankę wody
- wszystko zmiksować, aż nie będzie cząstek melona ani lodu
wersja szybka, delikatnie zmrożona
- jeśli zadowala nas po prostu lodowate smoothie to możemy podać je od razu w takiej formie
- podzielić do szklanek na porcje i dodać po 2 kostki lodu oraz listki mięty, do każdej porcji
wersja mocno zmrożona
- jeśli chcemy smoothie o konsystencji śniegu czy sorbetu, to zmiksowany napój należy przelać do plastikowego pudełka odpowiedniego do mrożenia i umieścić w zamrażarce
- zaglądać do smoothie co około 15 minut i przemieszać widelcem. Robić tak, aż osiągnięty zadowalającą nas konsystencję. Myślę, że około godzina wystarczy, by zadowalająca zmrozić smoothie, ale by miało dobrą konsystencję
- podzielić do szklanek na porcje i dodać po 2 kostki lodu oraz listki mięty, do każdej porcji



