Mizeria - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- ok. 350 g ogórków gruntowych (4 do 5 sztuk)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki śmietany 18%, gęstej, kwaśnej
- 3/4 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego koperku, drobno posiekanego
do dekoracji
- świeży koperek
Wykonanie
- ogórki obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Można to zrobić za pomocą mandoliny czy szatkownicy
- ogórki umieścić w miseczce, posypać 1/2 łyżeczki soli i przemieszać. Odstawić na ok. 10 min. aż wypuszczą sok, który następnie należy odlać
- do odsączonych ogórków dodać pozostałe składniki i wymieszać
- można podawać od razu, ale lepiej schłodzić mizerię jeszcze przez ok. 15 min w lodówce, by się „przegryzła”. Tym bardziej, że najlepiej smakuje taka zimna
- każdą porcję można dodatkowo udekorować koperkiem
