Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Mizeria

Mizeria to klasyka polskich, letnich surówek. Lekka i orzeźwiająca, dodatkowo schłodzona w lodówce, jest doskonała na upały. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Mizeria - przepis

porcje dla 2 osób

Składniki

  • ok. 350 g ogórków gruntowych (4 do 5 sztuk)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki śmietany 18%, gęstej, kwaśnej
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego koperku, drobno posiekanego

do dekoracji

  • świeży koperek

Wykonanie

  • ogórki obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Można to zrobić za pomocą mandoliny czy szatkownicy
  • ogórki umieścić w miseczce, posypać 1/2 łyżeczki soli i przemieszać. Odstawić na ok. 10 min. aż wypuszczą sok, który następnie należy odlać
  • do odsączonych ogórków dodać pozostałe składniki i wymieszać
  • można podawać od razu, ale lepiej schłodzić mizerię jeszcze przez ok. 15 min w lodówce, by się „przegryzła”. Tym bardziej, że najlepiej smakuje taka zimna
  • każdą porcję można dodatkowo udekorować koperkiem

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)