Mini pizze z bakłażana - przepis
1 duża blacha mini pizzerinek
Składniki
- 2 bakłażany (ważące w sumie ok. 700 g)
- sól
- oliwa
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 100 g sera feta
sos pomidorowy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy
do posypania na koniec
- liście świeżej bazylii
Wykonanie
- bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1 cm. Opruszyć je z obu stron niewielką ilością soli i ułożyć na papierowych ręcznikach. Zostawić na minimum 10 min
- obrać i posiekać drobno cebule oraz czosnek
- w niewielkim rondlu rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażać do zeszklenia cebuli. Następnie dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. Sos gotować na małym ogniu przez minimum 20 min. – ma spokojnie bulgotać i odparowywać. Na za dużym ogniu sos łatwo się przypali, więc warto być cierpliwym. Na małym ogniu nawet nie musimy go specjalnie pilnować – wystarczy zamieszać sos ze dwa razy w ciągu całego czasu. Finalnie cebula ma być miękka a sos gęsty
- gdy sos się gotuje zebrać za pomocą papierowych ręczników sok, który wypłynął z bakłażana. Tak osuszone plastry bakłażanów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przesmarować z obu stron minimalną ilością oliwy – najłatwiej za pomocą pędzelka
- tak przygotowane bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 12 do 15 min.
- gotowy sos zmiksować chwilę blenderem by był bardziej jednolity – jednak dokładność nie jest tu bardzo ważna
- blachę z bakłażanami wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać – utrzymywać temperaturę 200°C
- na plastrach bakłażana rozsmarować równomiernie sos pomidorowy (jest go sporo, ale ta ilość jest idealna na 2 bakłażany na dużej blasze z piekarnika). Następnie na sosie rozkruszyć ser feta, a później ułożyć porwany lub pokrojony na małe kawałki ser mozzarella
- bakłażany wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać przez przez 8 do 10 min. – aż ser ładnie się rozpuści i zacznie delikatnie rumienić
- gotowe mini pizze wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić, a następnie rozsypać na nich liście świeżej bazylii. Pizzerinki, mają być gorące, jednak jeśli rozsypalibyśmy liście bazylii zaraz po wyjęciu mini pizz z piekarnika, to bazylia zciemniałaby od nadmiernego gorąca
- podawać od razu. Jednak pizzerinki z bakłażana można też odgrzewać, a także jeść na zimno
