by Katarzyna Anders

Mazurek orzechowy na waflu

MazurkiOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyWielkanocBez glutenuKuchnia polska

Banalnie prosty, szybki i lekki mazurek wielkanocny – pyszna orzechowa beza na waflu. Przygotujecie go w kilkanaście minut wraz z pieczeniem, a efekt Was zachwyci – gwarantuję!

Jak zwykle w przepisach z bezą, najważniejsze jest dobre jej przygotowanie. Pamiętajcie, by nie przebić białek – gdy tylko będą lekko sztywne, to dodawajcie partiami cukier (koniecznie partiami!). Najlepszy do przygotowywania bezy jest drobny cukier – rozpuszcza się o wiele łatwiej i szybciej niż gruby, a jednocześnie w optymalnym czasie, który pozwala na dobre połączenie cukru z białkiem, a przeciwieństwie do bez przygotowywanych z cukru pudru.

W samej bezie orzechowej nie ma glutenu, jeśli zatem użyjecie bezglutenowych wafli, to cały mazurek będzie bezglutenowy.

Jeśli użyjecie gotowych mielonych orzechów włoskich, to dodatkowo zaoszczędzicie sporo czasu – w sklepach można już znaleźć dobrej jakości mielone orzechy włoskie.

Mazurek orzechowy na waflu – przepis

Porcja

Mazurek wielkości 22 na 30 cm

Składniki

1 wafel wielkości ok. 22 x 30 cm

beza orzechowa

3 białka z jajek L
mała szczypta soli
180 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
180 g orzechów włoskich, zmielonych

do dekoracji

12 połówek orzechów włoskich

Wykonanie

  • jeśli mamy całe orzechy, to zmielić je drobno
  • dokładnie oddzielić białka od żółtek. Obok przygotować odmierzoną ilość cukru. Koniecznie musi być to drobny cukier! Przygotować suchą, czystą miskę – najlepiej szklaną lub metalową, bo na takich nie będzie osadów tłuszczu
  • zacząć ubijać białka. Gdy nabiorą trochę puszystości dodać szczyptę soli, a następnie ubijać aż piana będzie sztywna (można to sprawdzić odwracając miskę – powinna się trzymać). Uważać, by nie przebić piany! Na tym etapie lepiej, by była troszeczkę mniej ubita, niż przebita. Przebita zaczyna podchodzić wodą i jest nie do odratowania – z niej już nie zrobimy bezy
  • stopniowo, po jednej łyżce zacząć dodawać cukier, cały czas ubijając pianę. To ważne, by robić to po trochu – dzięki temu cukier zdąży się rozpuścić. W trakcie będziemy obserwować jak piana robi się coraz bardziej gęsta, lśniąca, śnieżnobiała – taka ma finalnie być
  • do masy bezowej dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz zmielone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników
  • wafel ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę bezowo-orzechową
  • na masie ułożyć połówki orzechów włoskich
  • włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu po włożeniu obniżyć temperaturę do 160°C (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypiekania to obniżyć do 150°C). Piec przez 30 minut. Nie dopuścić do mocnego przypieczenia bezy - beza ma być tylko delikatnie zrumieniona. Jeśli przypieka się za mocno, to należy obniżyć temperaturę. Beza może się wylać troszkę poza wafel (zależnie jak gęsta była masa - to może być kwestia jajek), ale nie ma to zupełnie żadnego znaczenia i finalnie mazurek dobrze się pokroi
  • gotowy mazurek wystudzić. Przechowywać przykryty w chłodnym miejscu - nie musi być w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MazurkiOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyWielkanocBez glutenuKuchnia polska
Przepis własny.