Mazurek orzechowy na waflu - przepis
Mazurek wielkości 22 na 30 cm
Składniki
1 wafel wielkości ok. 22 x 30 cm
beza orzechowa
3 białka z jajek L
mała szczypta soli
180 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
180 g orzechów włoskich, zmielonych
do dekoracji
12 połówek orzechów włoskich
Wykonanie
- jeśli mamy całe orzechy, to zmielić je drobno
- dokładnie oddzielić białka od żółtek. Obok przygotować odmierzoną ilość cukru. Koniecznie musi być to drobny cukier! Przygotować suchą, czystą miskę – najlepiej szklaną lub metalową, bo na takich nie będzie osadów tłuszczu
- zacząć ubijać białka. Gdy nabiorą trochę puszystości dodać szczyptę soli, a następnie ubijać aż piana będzie sztywna (można to sprawdzić odwracając miskę – powinna się trzymać). Uważać, by nie przebić piany! Na tym etapie lepiej, by była troszeczkę mniej ubita, niż przebita. Przebita zaczyna podchodzić wodą i jest nie do odratowania – z niej już nie zrobimy bezy
- stopniowo, po jednej łyżce zacząć dodawać cukier, cały czas ubijając pianę. To ważne, by robić to po trochu – dzięki temu cukier zdąży się rozpuścić. W trakcie będziemy obserwować jak piana robi się coraz bardziej gęsta, lśniąca, śnieżnobiała – taka ma finalnie być
- do masy bezowej dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz zmielone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników
- wafel ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę bezowo-orzechową
- na masie ułożyć połówki orzechów włoskich
- włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu po włożeniu obniżyć temperaturę do 160°C (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypiekania to obniżyć do 150°C). Piec przez 30 minut. Nie dopuścić do mocnego przypieczenia bezy – beza ma być tylko delikatnie zrumieniona. Jeśli przypieka się za mocno, to należy obniżyć temperaturę. Beza może się wylać troszkę poza wafel (zależnie jak gęsta była masa – to może być kwestia jajek), ale nie ma to zupełnie żadnego znaczenia i finalnie mazurek dobrze się pokroi
- gotowy mazurek wystudzić. Przechowywać przykryty w chłodnym miejscu – nie musi być w lodówce
