Marchewka z masłem

Marchewka z masłem

Banalnie prosty, ale moim zdaniem jeden z lepszych sposobów na marchewkę gotowaną lub na parze, szczególnie tę młodą. Prostsza wersja znanej i popularnej marchewki “na gęsto”, którą chyba każdy zna z rodzinnego domu.

Marchewkę można ugotować w niewielkiej ilości wody lub przyrządzić na parze.

Dodatek tłuszczu do marchewki pozwala nam przyswoić cenną witaminę A, a poza tym masło z marchewką i solą to wspaniałe połączenie smakowe :)

Marchewka z masłem

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 500 g marchewki (najlepiej młodej, ale niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki soli

do dodania po ugotowaniu

  • 1 płaska łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • marchewkę obrać i pokroić: młode cienkie marchewki wystarczy w talarki, a większe i grubsze marchewki w kostkę
  • marchew gotować w takiej ilości wody, by tylko ją zakryła. do wody dodać pół łyżeczki soli. Młodą marchew wystarczy gotować ok. 10 do 12 min., a starszą ok. 15 min. Najlepiej spróbować, kiedy nam smakuje – ja polecam taką lekko miękką, ale wciąż chrupką i jędrną marchewkę. Zamiast w wodzie można ugotować marchewkę na parze
  • do gotowej marchewki dodać masło i pół łyżeczki soli i wymieszać
  • podawać gorące

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)