Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Mango lassi

Mango lassi to chyba najpopularniejszy indyjski napój. Wywodzi się właśnie z kuchni indyjskiej i pakistańskiej gdzie „lassi” to napój chłodzący na bazie jogurtu, wody i dodatków w postaci owoców i przypraw, który przyrządza się dla orzeźwienia w upalne dni. Najbardziej znana wersja zawiera pulpę z mango i zwykle doprawiana jest miodem i szczyptą kardamonu, a smakuje wyśmienicie.

Polecam jako koktajl z mniejszą ilością wody lub w ogóle bez, jeśli mamy rzadki jogurt. Dodając więcej wody uzyskamy chłodzący napój.

Mango lassi - przepis

2 porcje po 250 ml

Składniki

  • 1 duże mango, dojrzałe
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

ewentualnie

  • trochę zimnej wody

Wykonanie

  • mango obrać ze skórki, a następnie odkroić miąższ od pestki pomijając włókniste części tuż przy pestce
  • mango oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować do całkowicie gładkiej konsystencji. Wodę dodać wg uznania jeśli mamy bardzo gęsty jogurt albo wolimy rzadszą konsystencję koktajlu

Przepis własny, na wzór klasycznych przepisów na Mango lassi.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)