Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi to chyba najpopularniejszy indyjski napój. Wywodzi się właśnie z kuchni indyjskiej i pakistańskiej gdzie „lassi” to napój chłodzący na bazie jogurtu, wody i dodatków w postaci owoców i przypraw, który przyrządza się dla orzeźwienia w upalne dni. Najbardziej znana wersja zawiera pulpę z mango i zwykle doprawiana jest miodem i szczyptą kardamonu, a smakuje wyśmienicie.

Polecam jako koktajl z mniejszą ilością wody lub w ogóle bez, jeśli mamy rzadki jogurt. Dodając więcej wody uzyskamy chłodzący napój.

Mango lassi

2 porcje po 250 ml

Składniki

  • 1 duże mango, dojrzałe
  • 300 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

ewentualnie

  • trochę zimnej wody

Wykonanie

  • mango obrać ze skórki, a następnie odkroić miąższ od pestki pomijając włókniste części tuż przy pestce
  • mango oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować do całkowicie gładkiej konsystencji. Wodę dodać wg uznania jeśli mamy bardzo gęsty jogurt albo wolimy rzadszą konsystencję koktajlu
Mango lassi

Przepis własny, na wzór klasycznych przepisów na Mango lassi.

Zobacz także



Lubisz? :)