Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu.

Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze śmietaną czy owocami. Raczej trudno zjeść ich dużą ilość ;)

Podczas smażenia należy uważać, by temperatura tłuszczu była wysoka, ale nie maksymalnie – placki muszą zdążyć usmażyć się w środku. Poza tym dość łatwo się przypalają, tak więc uważajcie ;) Smażcie do momentu gdy będą mocno rumiane, złote.

Do smażenia polecam masło klarowane zamiast oleju – nadaje pyszny, maślany smak.

Małdrzyki krakowskie

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki

do smażenia

  • masło klarowane

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • twaróg dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze
  • do sera dodać jajka, stopione masło oraz cukier waniliowy i miksować za pomocą miksera, tak by wtłoczyć nieco powietrza i masa była pulchna i gładka
  • na końcu dodać mąkę i wmieszać ją delikatnie na niskich obrotach lub łyżką
  • na patelni rozgrzać warstwę masła klarowanego
  • smażyć partiami po 4 do 5 placków, aż będą mocno zrumienione, następnie przewrócić i powtórzyć. Ogień powinien być średni do mocnego – tłuszcz powinien być dość gorący, by nie wchłaniał się w placki, ale nie na maksymalnie, by wnętrze zdążyło dojść
  • placki odsączyć na papierowym ręczniku
  • podawać gorące, posypane sporą ilością cukru pudru
Małdrzyki krakowskie

Przepis własny, na podstawie tradycyjnych przepisów na małdrzyki krakowskie. Informacje na temat małdrzyka i małdrzyków za Wikipedia.org

Zobacz także



Lubisz? :)