Małdrzyki krakowskie - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 300 g sera twarogowego półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki
do smażenia
- masło klarowane
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- twaróg dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze
- do sera dodać jajka, stopione masło oraz cukier waniliowy i miksować za pomocą miksera, tak by wtłoczyć nieco powietrza i masa była pulchna i gładka
- na końcu dodać mąkę i wmieszać ją delikatnie na niskich obrotach lub łyżką
- na patelni rozgrzać warstwę masła klarowanego
- smażyć partiami po 4 do 5 placków, aż będą mocno zrumienione, następnie przewrócić i powtórzyć. Ogień powinien być średni do mocnego – tłuszcz powinien być dość gorący, by nie wchłaniał się w placki, ale nie na maksymalnie, by wnętrze zdążyło dojść
- placki odsączyć na papierowym ręczniku
- podawać gorące, posypane sporą ilością cukru pudru
