Makówki - przepis
6 sporej wielkości szklanych misek
Składniki
masa makowa
- 1,5 kg maku, dwukrotnie zmielonego
- 1 łyżka masła
- ok. 2,5 l gorącej, przegotowanej wody
- 350 g rodzynek
- 200 g migdałów
- 250 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki olejku migdałowego
- 1 kropla olejku cytrynowego
- 350 g cukru
- 80 g cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- ok. 1 l mleka
- 8 do 10 bułek pszennych, jasnych np. poznańskich
do moczenia bułek
- ok. 1,5 l mleka
- 1,5 szklanki cukru
Wykonanie
- migdały, jeśli nie są obrane, to sparzyć wodą i obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. Można też użyć migdałów w słupkach
- orzechy włoskie posiekać niezbyt drobno
- rodzynki przepłukać gorącą wodą
- w dużym garnku dać łyżkę masła oraz cały zmielony mak
- następnie lać gorącą wodę – ok. 2,5 l lub więcej, aż do momentu gdy mak będzie miał konsystencję mokrego piasku
- pod makiem z wodą włączyć mały ogień i mieszać, by mak się nie przypalił. Będziemy gotować masę makową na małym ogniu przez około 1 godzinę
- od razu dodać wszystkie bakalie, olejki i miód
- ciągle mieszać mak – będzie on z czasem gęstnieć
- po około 20 minutach zagotować 1 l mleka i dolać do maku mniej więcej połowę tego mleka
- dodać do maku cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać
- teraz dolewać gorące mleko wedle potrzeby, tak by mak miał ciągle konsystencję dość rzadkiego, mokrego piasku – taki ma być na koniec gotowania. Jeśli musicie dolać nawet więcej mleka niż w przepisie, to zróbcie to – ważne by masa makowa była mokra
- zagotować ok. 1,5 l mleka do moczenia bułek. Gdy mleko się przegotuje posłodzić je cukrem
- pokroić bułki na kromki grubości ok 1,5 cm
- wrzucić kilka kromek do gorącego, słodkiego mleka i dać im dobrze namoknąć. W miarę układania warstw moczyć kolejne kromki, tak by zawsze mieć przygotowane mocno namoczone kromki. Być może będzie potrzebne więcej mleka niż w przepisie. Wtedy należy go dorobić, bo bułki muszą być naprawdę mokre
- w szklanej misce układać warstwy: warstwa masy makowej grubości ok. 2 do 3 cm, następnie warstwa bułek, znów masa makowa i tak aż do napełnienia misy. Kończymy warstwą masy makowej
- układamy makówki w kolejnych miskach, aż wykorzystamy całą masę makową
- następnie dajemy makówki do lodówki i tam przechowujemy do kilku dni