Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Makaron z warzywami po chińsku

Szybki i pyszny wegetariański makaron po chińsku z warzywami. Przyrządzicie go w 20 minut i jestem pewna, że będziecie zachwyceni, szczególnie warzywami, które w tym sosie nabierają wspaniałego smaku!

Moim konikiem jest kuchnia włoska, nie azjatycka, ale chętnie przyrządzam dania azjatyckie w pasującej mi wersji korzystając z wybranych składników takich jak np. sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, azjatyckie makarony czy grzyby. Lubię jednak robić nieco spolszczone wersje – upraszczać sobie skład dania czy korzystać z zamienników.

I tak w tym przepisie możecie użyć grzybów mun, ale sprawdzą się też świetnie pieczarki, które właśnie proponuję. Co do makaronu, to ja akurat użyłam pszennego chow mein, ale możecie użyć po prostu grubszego długiego makaronu pszennego. Świetnie będzie też pasował azjatycki makaron jajeczny lub grubsza europejska wersja jajeczna.

Mój przepis na makaron chow mein z warzywami po chińsku, to tak naprawdę po prostu przepis na szybki makaron z dużą ilością warzyw, wzbogacony o azjatyckie smaki.

Polecam go szczególnie na zimne dni – gdy dodacie więcej ostrej papryki i imbiru, to danie jest genialnie rozgrzewające i sycące.

Makaron z warzywami po chińsku - przepis

porcje dla 4 do 5 osób

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 180 g pieczarek (tj. ok. 7 sztuk)
  • 2 marchewki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 180 g groszku zielonego mrożonego
  • 1/2 główki dużego brokułu
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub kawałek świeżego imbiru, starty
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • trochę wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • kilka kropki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 200 g makaronu pszennego chow mein (lub innego długiego i grubszego pszennego)

do podania

  • sezam
  • zielona cebula dymka

Wykonanie

  • Proponuję na początek przygotować wszystkie składniki, bo podsmażanie idzie dość szybko i dobrze mieć wszystko gotowe.
  • obrać cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oczyścić pieczarki i pokroić na cienkie plasterki. gdy sztuki są duże to dodatkowo jeszcze na pół. Obrać marchewkę i pokroić w cienkie słupki. Z groszku cukrowego odciąć same końcówki jeśli są twarde i jeśli mamy spory groszek to przekroić strączki na pół. Z brokułu oddzielić małe różyczki. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić na cienkie paski
  • na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę o czosnek i przesmażyć kilka minut do zeszklenia
  • dorzucić pieczarki, 1/2 łyżeczki soli i podsmażać, aż woda z nich odparuje i będą lekko przyrumienione
  • następnie dorzucić marchewkę i dodać przyprawy: pozostałą łyżeczkę soli, cały pieprz, paprykę w proszku, imbir i paprykę ostrą. Całość podsmażać przez około 8 minut
  • w międzyczasie w garnku z wrzątkiem podgotować przez 2 do 3 minuty groszek cukrowy, różyczki brokułu i groszek mrożony
  • również w międzyczasie ugotować makaron zgodnie z czasem z opakowania
  • gdy marchewka z cebulą, czosnkiem i pieczarkami będzie już podsmażona, to dodać do niej koncentrat pomidory i trochę wody do rozprowadzenia, sos sojowy, ocet ryżowy i, jeśli chcemy, olej sezamowy. Rozprowadzić i zaraz dodać pozostałe warzywa, to znaczy paprykę oraz podgotowane groszek cukrowy, groszek zwykły i brokuł. Podsmażać jeszcze przez około 4 do 5 minut
  • dodać makaron i sezam. Całość wymieszać przez około minutę by sos pokrył makaron. Jeśli całość jest jeszcze za gęsta to można dodać odrobinę wody
  • podawać od razu. Każdą porcję dobrze jest posypać jeszcze odrobiną sezamu oraz posiekaną zieloną cebulą dymką – dla smaku oraz dla dekoracji

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)