Makaron z warzywami po chińsku - przepis
porcje dla 4 do 5 osób
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 180 g pieczarek (tj. ok. 7 sztuk)
- 2 marchewki
- 100 g groszku cukrowego
- 180 g groszku zielonego mrożonego
- 1/2 główki dużego brokułu
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub kawałek świeżego imbiru, starty
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- trochę wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- kilka kropki oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sezamu
- 200 g makaronu pszennego chow mein (lub innego długiego i grubszego pszennego)
do podania
- sezam
- zielona cebula dymka
Wykonanie
- Proponuję na początek przygotować wszystkie składniki, bo podsmażanie idzie dość szybko i dobrze mieć wszystko gotowe.
- obrać cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oczyścić pieczarki i pokroić na cienkie plasterki. gdy sztuki są duże to dodatkowo jeszcze na pół. Obrać marchewkę i pokroić w cienkie słupki. Z groszku cukrowego odciąć same końcówki jeśli są twarde i jeśli mamy spory groszek to przekroić strączki na pół. Z brokułu oddzielić małe różyczki. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić na cienkie paski
- na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę o czosnek i przesmażyć kilka minut do zeszklenia
- dorzucić pieczarki, 1/2 łyżeczki soli i podsmażać, aż woda z nich odparuje i będą lekko przyrumienione
- następnie dorzucić marchewkę i dodać przyprawy: pozostałą łyżeczkę soli, cały pieprz, paprykę w proszku, imbir i paprykę ostrą. Całość podsmażać przez około 8 minut
- w międzyczasie w garnku z wrzątkiem podgotować przez 2 do 3 minuty groszek cukrowy, różyczki brokułu i groszek mrożony
- również w międzyczasie ugotować makaron zgodnie z czasem z opakowania
- gdy marchewka z cebulą, czosnkiem i pieczarkami będzie już podsmażona, to dodać do niej koncentrat pomidory i trochę wody do rozprowadzenia, sos sojowy, ocet ryżowy i, jeśli chcemy, olej sezamowy. Rozprowadzić i zaraz dodać pozostałe warzywa, to znaczy paprykę oraz podgotowane groszek cukrowy, groszek zwykły i brokuł. Podsmażać jeszcze przez około 4 do 5 minut
- dodać makaron i sezam. Całość wymieszać przez około minutę by sos pokrył makaron. Jeśli całość jest jeszcze za gęsta to można dodać odrobinę wody
- podawać od razu. Każdą porcję dobrze jest posypać jeszcze odrobiną sezamu oraz posiekaną zieloną cebulą dymką – dla smaku oraz dla dekoracji






