by Katarzyna Anders

Limoncello

NapojeAlkoholowe i drinkiWigilia i Boże NarodzenieCytrynySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKuchnia włoska

Limocello to słynny, włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.

Przygotowanie Limoncello zajmuje kilka do kilkunastu dni – czas jest zależy od tego ile potrwa maceracja skórek cytrynowych, czyli proces odbarwiania ich przez alkohol. Może to trwać od minimum trzech dni do nawet 2 tygodni, a znakiem, że proces się zakończył są białe skórki, które oddały swój kolor do alkoholu. Skórki macerujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.

Następnie, po połączeniu z syropem cukrowym – zawsze wlewamy alkohol do syropu, a nie na odwrót, bo może zmętnieć – likier dajemy do chłodnego miejsca/lodówki, gdzie możemy go jeszcze kilka dni leżakować, by smak się ustabilizował, ale nie jest to tak bardzo konieczne.

Ponieważ wykorzystujemy tylko skórki cytryn, jest bardzo ważne, by nasze owoce były niewoskowane, najlepiej bio, eko itd. tzn maksymalnie sprawdzone i wolne od chemii. Wtedy mamy pewność, że ze skórek “wyciągnie” się do alkoholu wszystko co najlepsze. Owszem – są sposoby na pozbywanie się konserwantów, jak mycie owoców sodą, czy kilkukrotne wyparzanie, jednak w przypadku, gdy wykorzystujemy akurat skórkę owocu, to takie zabiegu mogą pozbawić ją nieco smaku, a również nie mamy pewności czy usuną na pewno całą chemię.

Jakiego spirytusu użyć?

Ważne jest, by użyć spirytusu o zawartości alkoholu 60% do maksymalnie 70%. Jest to niezwykle ważna zasada przy produkcji niemal wszystkich nalewek, która często jest lekceważona, m. in. dlatego, że powszechnie dostępnym spirytusem jest ten 95%. Natomiast proces maceracji większości owoców czy ziół przebiega najefektywniej tylko w spirytusie o niższej zawartości alkoholu. Dlatego jeśli nie umiemy dostać spirytusu 60% do 70%, a tylko taki 95% to należy go rozcieńczyć. Aby uzyskać 500 ml spirytusu o zawartości ok. 60% należy połączyć 316 ml spirytusu 95% z 184 ml wody. Natomiast, by uzyskać 500 ml spirytusu o zawartości ok. 70% należy połączyć 368 ml spirytusu 95% z 132 ml wody.

Ja użyłam spirytusu 60% i moje limoncello ma ok. 27% alkoholu.

Limoncello należy serwować schłodzone. Można z niego też przyrządzać pyszne drinki lub wykorzystać do nasączania ciast czy nadania smaku kremom deserowym.

Limoncello – przepis

Porcja

ok. 1,1 litra

Składniki

  • 6 cytryn, niewoskowanych, najlepiej bio
  • 500 ml spirytusu 60% do 70%
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody

Wykonanie

  • cytryny dokładnie wyszorować
  • następnie za pomocą ostrego noża lub obieraczki, obierać je delikatnie ze skórki, a raczej ścinać jej wierzchnią warstwę - wyłącznie tę żółtą, bez białego albedo, które mogłoby spowodować zgorzknienie likieru. Jeśli na skórkach pozostanie trochę białej warstwy to należy się jej pozbyć ścinając ją nożem. Cytryny, które pozostały, można wykorzystać do przygotowania domowej lemoniady
  • skórki umieścić w umytym, wyparzonym i dobrze osuszonym słoju, który możemy szczelnie zamknąć. Zalać skórki spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 do kilkunastu dni - do momentu gdy skórki zrobią się białe i "oddadzą" cały kolor do alkoholu. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć słojem
  • gdy macerat jest gotowy, to zagotować wodę z cukrem do rozpuszczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia
  • do wystudzonego syropu cukrowego wlać cytrynowy alkohol (nigdy odwrotnie!) poprzez sitko wyłożone gazą, by przefiltrować alkohol od skórek
  • połączoną mieszankę przelać do wysterylizowanej butelki (wyparzona, lub umyta i przelana spirytusem) za pomocą lejka, również wyłożonego gazą, by ostatecznie usunąć wszelkie drobinki. Szczelnie zamknąć
  • można degustować od razu, ale najlepiej odstawić limoncello jeszcze na kilka dni do chłodnego miejsca, by smak się ustabilizował

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
NapojeAlkoholowe i drinkiWigilia i Boże NarodzenieCytrynySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKuchnia włoska
Informacje o Limocello za Wikipedia.org. Informację na temat zasad produkcji nalewek ze stron: nalewki-przepisy.pl, bibliotekanalewek.pl i wino.org.pl.