Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Najlepsze klasyczne leniwe pierogi z twarogu. Smakują jak pierogi leniwe z barów mlecznych czy ze szkolnej stołówki lub przedszkola – po prostu smak dzieciństwa :)

Dzięki stosunkowo niedużej ilości maki, kluseczki wychodzą bardzo miękkie i delikatne.

Koniecznie podawać polane zrumienionym masłem i posypane cukrem, a opcjonalnie też cynamonem. Można je tez podsmażyć na maśle, albo w ten sposób odgrzać “wczorajsze” kluseczki przechowane w lodówce. Pycha!

Leniwe pierogi

3 do 4 porcje

Składniki

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki pszennej (130 g)
  • 2 jajka
  • 20 g cukru waniliowego

do podania

  • masło, zrumienione na patelni
  • cukier

Wykonanie

  • za pomocą widelca dokładnie rozgnieść ser
  • oddzielić białka od żółtek
  • dodać do sera żółtka i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i wymieszać
  • z białek, ze szczyptą soli, ubić pianę, a następnie dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać
  • podzielić ciasto na 4 części i na mocno oprószonym mąką blacie, utoczyć 4 wałki średnicy ok. 2 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto z małą ilością mąki w środku będzie się kleić, ale po podsypaniu bardzo łatwo będzie z nim pracować. A dzięki niewielkiej ilości mąki w środku kluseczki będą bardzo miękkie
  • wałki pokroić nożem na 2 cm kluseczki
  • kluseczki wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować 1 min od wypłynięcia. Tę ilość klusek, najlepiej ugotować w dwóch partiach. Chyba, że mamy naprawdę duży i szeroki garnek do dyspozycji
  • pierogi leniwe podawać ciepłe, polane zrumienionym na patelni masłem oraz posypane cukrem i ewentualnie cynamonem
  • kluseczki można przechować w lodówce i na drugi dzień odgrzać na maśle
Leniwe pierogi

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także



Lubisz? :)