Lemoniada tradycyjna - przepis
dzbanek o pojemności ok. 1,6 l
Składniki
- 250 ml soku z cytryn (tj. z 6 cytryn)
- 120 g cukru
- 1 l zimnej wody
- duża ilość lodu
dla ozdoby
- kilka plasterków cytryny
Wykonanie
- z 1 l wody odjąć 250 ml, tj. 1 szklankę i zagotować ją w garnuszku wraz z całym cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia
- z cytryn wycisnąć sok, a następnie przecedzić go przez gęste sitko
- w dzbanku połączyć sok z cytryn z ostudzonym syropem cukrowym. Wlać resztę wody i dopełnić dzbanek lodem
- dla ozdoby można dorzucić do dzbanka kilka plasterków cytryny. Cytrynę na plasterki należy wcześniej dokładnie wyszorować. Dobrze również, by była niewoskowana
- lemoniadę podawać mocno schłodzoną. Do szklanek, do których ją wlewamy, warto jeszcze dodać sporo lodu
