Lemoniada tradycyjna

Lemoniada tradycyjna

Przepis na tradycyjną lemoniadę z cytryn, wody i cukru – stężoną, intensywnie słodko-kwaśną. Klasyczna lemoniada jest zdecydowana i słodka – idealna by zalać nią szklankę do połowy wypełnioną lodem. Obecnie funkcjonuje mnóstwo wersji lemoniady z różnymi dodatkami i z różnych owoców, ale nawet wersja cytrynowa uległa modyfikacji w nieco lżejszą, bardziej rozcieńczoną i mniej słodką odmianę.

Jeśli szukacie jednak przepisu na tradycyjną lemoniadę – oto on. W oryginalnych przepisach cukru bywa jeszcze więcej, a klasyczna proporcja to: 1 szklanka soku z cytryn (250 ml) na 1 szklankę cukru (tj. 200 g) i 4 szklanki wody (tj.1 l).

Ta lemoniada smakuje znakomicie z dużą ilością lodu. Możecie przepis również modyfikować zmniejszając ilość soku z cytryn i cukru wg uznania, a także zastępując cukier zdrowszymi alternatywami, np. miodem.

Świetnym dodatkiem do lemoniady są listki mięty, które sprawiają, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Lemoniada tradycyjna

dzbanek o pojemności ok. 1,6 l

Składniki

  • 250 ml soku z cytryn (tj. z 6 cytryn)
  • 120 g cukru
  • 1 l zimnej wody
  • duża ilość lodu

dla ozdoby

  • kilka plasterków cytryny

Wykonanie

  • z 1 l wody odjąć 250 ml, tj. 1 szklankę i zagotować ją w garnuszku wraz z całym cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia
  • z cytryn wycisnąć sok, a następnie przecedzić go przez gęste sitko
  • w dzbanku połączyć sok z cytryn z ostudzonym syropem cukrowym. Wlać resztę wody i dopełnić dzbanek lodem
  • dla ozdoby można dorzucić do dzbanka kilka plasterków cytryny. Cytrynę na plasterki należy wcześniej dokładnie wyszorować. Dobrze również, by była niewoskowana
  • lemoniadę podawać mocno schłodzoną. Do szklanek, do których ją wlewamy, warto jeszcze dodać sporo lodu
Lemoniada tradycyjna

Przepis własny, na podstawie klasycznych proporcji z amerykańskich przepisów na lemoniadę.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)