Lekkie lody owoce leśne - przepis
ok. 1,5 l lodów
Składniki
- 400 g owoców leśnych
- 500 ml mleka 1,5% (u mnie bez laktozy)
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii z ziarenkami
Wykonanie
- wszystkie składniki lodów zmiksować w malakserze na gładką, rzadką masę i wstawić do schłodzenia do lodówki, a przed wlaniem do maszyny do lodów dodatkowo schodzić w zamrażalniki przez około godzinę, by masa zaczęła się zamrażać. Tak mocne schłodzenie ułatwi i znacznie przyspieszy proces formowania lodów w maszynie
- masę umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji producenta maszyny
- gotowe lody podawać od razu lub przełożyć do pudełka i trzymać w zamrażarce
- można je serwować z dodatkiem świeżych owoców leśnych
