by Katarzyna Anders

Lekka sałatka warzywna

Sałatki i surówkiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyGroszekMarchewkaOgórekPietruszkaSelerZiemniakiJogurtSałatki wegetariańskieFitKuchnia polska

Lekka, bo odchudzona sałatka jarzynowa, która smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, domowa sałatka z majonezem.

Oryginalną sałatkę jarzynową z majonezem zna chyba każdy. Często gości na wielkanocnym stole i na przyjęciach rodzinnych z innych okazji.

Ja postanowiłam ją odchudzić. Pominęłam majonez na rzecz sosu jogurtowo-śmietanowego, który dobrze go zastępuje. Trochę tłuszczu ze śmietany wystarcza, by nadać jej dobry smak. Jest również niezbędne do rozpuszczenia się cennych witamin z warzyw. Reszta składników jest jak najbardziej tradycyjna: warzywa, jabłko, ogórki kiszone i jajka. Dodaję jeszcze dużo zielonej natki pietruszki. Ponieważ lubię groszek, to jest go sporo. Możecie nieco zmniejszyć jego ilość.

Samego sosu również jest niedużo, ale jeśli wolicie bogatszą wersję sałatki, to możecie podwoić jego ilość.

Kalorie zaoszczędzone na odchudzonej sałatce warzywnej, można spożytkować na inne potrawy wielkanocne ;) Polecam!

Lekka sałatka warzywna – przepis

Porcja

porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średni ziemniak
  • 400 g groszku z puszki
  • 1 jabłko
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • duża garść pietruszki zielonej

sos

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • wszystkie warzywa dokładnie wyszorować. Nie obierać ich
  • marchewkę i pietruszkę umieścić w garnku, zalać wodą by je przykryła i gotować
  • po 5 min. dodać seler oraz ziemniaka i gotować jeszcze ok. 15 min. aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne
  • po tym czasie wylać wodę i odstawić warzywa, by przestygły - na ok. pół godziny, a następnie obrać
  • jajka włożyć do chłodnej wody i zacząć gotować. Gdy woda zacznie wrzeć to gotować je jeszcze 6 min. - wtedy ugotują się na twardo, a żółtko będzie ścięte, ale żółte i świeże
  • wszystkie ugotowane warzywa, ogórki kiszone oraz jajka pokroić w drobną kostkę. Obrać i pokroić w kostkę jabłko. Natkę pietruszki posiekać
  • wymieszać śmietanę z jogurtem i innymi składnikami sosu
  • wymieszać wszystkie warzywa, ogórki, jabłko, groszek, jajka i natkę razem z sosem
  • sałatkę zostawić na ok. godzinę w lodówce, by się "przegryzła"

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałWielkanocPrzyjęcia i imprezyGroszekMarchewkaOgórekPietruszkaSelerZiemniakiJogurtSałatki wegetariańskieFitKuchnia polska
Przepis własny