Leczo z soczewicą i kiełbasą - przepis
porcje na 4 do 5 osób
Składniki
- 250 g kiełbasy myśliwskiej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże ziemniaki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 150 g czerwonej zielonej
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
- 1 i 1/2 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
- ok. 1,5 l wody
Wykonanie
- kiełbasę pokroić na małe kawałki – talarki lub półtalarki
- obrać warzywa. Następnie posiekać cebulę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, seler pokroić na kawałki, marchewkę na półtalarki, a ziemniaki pokroić w niedużą kostkę
- na dużej, głębokiej patelni, na pół łyżki oliwy, podsmażyć przez kilka minut kiełbasę, aż się przyrumieni. Następnie odłożyć ją na talerz
- na tę samą patelnie, z tłuszczem z kiełbasy, dodać jeszcze pół łyżki oliwy i wrzucić cebulę, czosnek, marchew, seler i chwilę podsmażać. Następnie dorzucić
- obie soczewice oraz paprykę słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat i jeszcze chwilę podsmażać
- wlać wodę oraz dodać tymianek, rozmaryn, pieprz, sól i przemieszać. Gotować
- po 5 minutach dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 25 min. lub do czasu aż soczewica zielona oraz ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. W połowie tego czasu dodać z powrotem podsmażoną kiełbasę
- leczo można podać samo lub do pieczywa. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

