Lasagne z cukinią - przepis
na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 6 do 8 osób
Składniki
- 12 płatów makaronu do lasagne
- 3 średnie cukinie
- 125 g mozarelli
- 30 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól do posypania cukinii
sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów (800 g)
- 2 średnie cebule
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
do wysmarowania formy
- oliwa
Wykonanie
- cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
- na oliwie zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Gotować przez 5 min na średnim ogniu
- następnie do sosu dolać mleko i gotować jeszcze 5 min. Mamy uzyskać konsystencję dość rzadkiego sosu. Gdy taką otrzymamy, sos odstawić z ognia
- cukinie pokroić wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm, nie grubsze. Cukinia nie wymaga obierania, chyba, że skórka nie jest za ładna lub uszkodzona, to te fragmenty można obrać
- plastry cukinii lekko posolić
- parmezan zetrzeć, a mozzarellę pokroić na cienkie plasterki
- formę wysmarować oliwą z oliwek
- odpowiednio dzielimy sobie wszystkie składniki. Będą 4 warstwy makaronu i sosu, 3 warstwy cukinii, 3 warstwy parmezanu i 1 warstwa mozzarelli
- w naczyniu układać warstwy: płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, ponownie płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, po raz trzeci płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, i czwarta warstwa: płaty makaronu, sos pomidorowy, następnie ułożyć mozzarellę i posypać wierzch bułką tartą
- zapiekać w 185ºC przez 25 min, a następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 min
- po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić 5 do 10 min, następnie pokroić i podawać jeszcze gorącą lasagne





