Lahmacun - przepis
na 4 placki o średnicy ok. 25 cm
Składniki
ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/8 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 12 g świeżych drożdży
farsz
- 250 g wołowiny
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 1/2 papryczki peperoni
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżka oliwy
do podania
- 1/2 cytryny
- ewentualnie dużo natki pietruszki lub innej zieleniny i ćwiartki pomidora
Wykonanie
- do lekko ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki (którą odejmujemy z ilości podanej w składnikach na ciasto). Wymieszać i odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie
- w misce wymieszać składniki na ciasto, w tym wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
- wyrobioną kulę ciasta umieścić w misce przykrytej wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h, aż ciasto podwoi objętość
- w międzyczasie zmielić mięso. Pomidora i cebulę obrać, a następnie pomidora, cebulę i wszystkie papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać
- wszystkie składniki farszu (w tym zmielone surowe mięso) wymieszać w misce, dodać oliwę, koncentrat i przyprawy i ponownie dobrze wymieszać
- wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kule. Każdą kulę rozwałkować na kształtny placek o średnicy 25 do 28 cm. Ciasto podczas wałkowania można podsypywać niewielką ilością mąki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- lahmacuny najlepiej piec osobno. Farsz podzielić na 4 części. Placek posmarować równomiernie 1/4 farszu i przez piec w 250ºC (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze), przez ok. 12 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Powtórzyć z pozostałymi plackami
- pół cytryny pokroić na 4 części
- każdy lahmacun podawać z cząstką cytryny i przed jedzeniem obficie skropić sokiem
- można dodatkowo podawać z zieleniną i ćwiartkami pomidora, zwinięte w rulon




