Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym - przepis
porcje dla 4 osób
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 duże papryki czerwone
- 1 puszka ananasa w zalewie, najlepiej w kostce
- 1 i 1/2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego lub 2 cm kawałek startego imbiru świeżego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok. 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
do podania
- 360 g ryżu
Wykonanie
- piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w średnią kostkę
- cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki, tj. około 0,5 na 0,5 cm i długości ok 5 cm
- rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub woka a na nim olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażać, aż do zeszklenia
- wtedy dorzucić czosnek oraz marchewkę i podsmażać około 3 minut
- następnie dorzucić kurczaka i dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę czerwoną i ostrą oraz imbir. Przemieszać wszystko i podsmażać kilka minut, aż cały kurczak się zetnie, a jego boki zaczną przysmażać na złoto
- w międzyczasie odsączyć ananasa z puszki, koniecznie zachowując zalewę! Jeśli nie mamy ananasa w kostce, tylko w plastrach to pokroić go w koskę. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić je w słupki podobnej wielkości jak marchewka
- gdy kurczak zacznie się rumienić to dorzucić na patelnie ananasa i chwilę podsmażać, aż ananas zacznie się rumienić. Wtedy wlać zalewę z ananasa, koncentrat pomidorowy, doprawić sosem sojowym, rozmieszać i dalej podsmażać całość przez około 5 minut
- dodać paprykę i podsmażać następne kilka minut, aż do momentu gdy marchewka będzie już lekko miękka, ale wciąż jędrną, natomiast papryka ma być bardzo jędrna – tak, by skórka nie zaczęła jeszcze odchodzić
- na koniec wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i wlać na patelnię. Mieszać aż całość się zagęści. Gdy jest zbyt gęste to dodać jeszcze wody – sosu ma być dużo i ma być trochę płynny
- doprawić jeszcze octem ryżowym lub sokiem z cytryny do smaku i wedle potrzeby dosolić
- podawać z ugotowanym ryżem


