by Katarzyna Anders

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneAnanasCebulaCzosnekMarchewkaPaprykaKurczak

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami to pomysł na szybki i prosty obiad! Sos słodko-kwaśny jak żaden inny genialnie łączy kurczaka i warzywa, nadaje daniu mnóstwo smaku, a jego gęsta, płynna konsystencja idealnie obkleja ryż.

Jeśli lubcie takie azjatyckie sosy w restauracjach, czy nawet fast foodach, albo błyskawiczne sosy ze słoika, to będzie dla Was super alternatywa! Z tego przepisu otrzymujecie to samo – pełen smaku, gęsty sos, tylko że własny, domowy, ze świeżymi warzywami i ze znanym składem.

Ja zawsze przygotowuje go w dużych ilościach bo świetnie przechowuje się w lodówce, a nawet mrozi – to idealny sos do zrobienia błyskawicznego obiadu, czy odgrzewania.

Danie to świetnie “ukrywa” też duże ilości zdrowych warzyw – papryki, cebuli, czosnku, marchewki i zdrowy imbir. W zimne dni lubię sypnąć więcej ostrej papryki niż przepisie i dodać dużo więcej imbiru, najlepiej świeżego – żadne danie tak super nie rozgrzewa.

Bardzo je Wam polecam. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych, które gotuję już od wielu, wielu lat.

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym – przepis

Porcja

porcje dla 4 osób

Składniki

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 puszka ananasa w zalewie, najlepiej w kostce
  • 1 i 1/2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego lub 2 cm kawałek startego imbiru świeżego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny

do podania

  • 360 g ryżu

Wykonanie

  • piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w średnią kostkę
  • cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki, tj. około 0,5 na 0,5 cm i długości ok 5 cm
  • rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub woka a na nim olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażać, aż do zeszklenia
  • wtedy dorzucić czosnek oraz  marchewkę i podsmażać około 3 minut
  • następnie dorzucić kurczaka i dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę czerwoną i ostrą oraz imbir. Przemieszać wszystko i podsmażać kilka minut, aż cały kurczak się zetnie, a jego boki zaczną przysmażać na złoto
  • w międzyczasie odsączyć ananasa z puszki, koniecznie zachowując zalewę! Jeśli nie mamy ananasa w kostce, tylko w plastrach to pokroić go w koskę. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i pokroić je w słupki podobnej wielkości jak marchewka
  • gdy kurczak zacznie się rumienić to dorzucić na patelnie ananasa i chwilę podsmażać, aż ananas zacznie się rumienić. Wtedy wlać zalewę z ananasa, koncentrat pomidorowy, doprawić sosem sojowym, rozmieszać i dalej podsmażać całość przez około 5 minut
  • dodać paprykę i podsmażać następne kilka minut, aż do momentu gdy marchewka będzie już lekko miękka, ale wciąż jędrną, natomiast papryka ma być  bardzo jędrna - tak, by skórka nie zaczęła jeszcze odchodzić
  • na koniec wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i wlać na patelnię. Mieszać aż całość się zagęści. Gdy jest zbyt gęste to dodać jeszcze wody - sosu ma być dużo i ma być trochę płynny
  • doprawić jeszcze octem ryżowym lub sokiem z cytryny do smaku i wedle potrzeby dosolić
  • podawać z ugotowanym ryżem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różneAnanasCebulaCzosnekMarchewkaPaprykaKurczak
Przepis własny.