Kurczak z warzywami - przepis
porcje dla 4 do 5 osób
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka (łącznie o wadze ok. 400 g)
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 główki dużego brokułu
- 1 duża papryka czerwona
- 1 i 1/2 łyżki oliwy / oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 puszka pomidorów
Wykonanie
- filety z kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałki
- cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
- na dużą i głęboką rozgrzaną patelnię wlać oliwę lub olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażać aż do zeszklenia cebuli
- dorzucić kurczaka i doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Podsmażać przez kilka minut
- w międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją w półtalarki. Dorzucić ją do kurczaka i podsmażać około 6 minut
- podczas podsmażania przygotowywać pozostałe warzywa: cukinię pokroić w półtalarki, strąki groszku przekroić na pół, brokuła podzielić na malutkie różyczki a z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w niewielką kostkę
- cukinię dorzucić na patelnie, podsmażyć przez około 2 minuty i dorzucić pomidory z puszki. Całość przemieszać i znów zostawić do podsmażania na około 4 minuty
- brokuł i groszek wrzucić do garnka z wrzątkiem i blanszować około 2 minuty. Następnie przecedzić i dorzucić na patelnię z kurczakiem od razu dodając również paprykę
- całość przemieszać i podsmażać jeszcze przez moment. Warzywa powinny pozostać jędrne, lekko chrupkie, brokuł i groszek wciąż zielone – w takiej wersji danie jest bardziej apetyczne
- podawać na ciepło z kaszą, ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie smakuje świetnie także bez dodatków i może być samodzielnym posiłkiem


