Kurczak w miodzie i tymianku

Kurczak w miodzie i tymianku

Kurczak w wersji słodko-tymiankowej, polany złotym sosem z miodu. Wygląda apetycznie, smakuje świetnie i jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Trzeba jedynie uważać by nie przypalić karmelizowanego miodu, a jedynie doprowadzić go do ciemnozłotego koloru.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i lekkimi sałatkami.

Kurczak w miodzie i tymianku

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • piersi kurczaka o łącznej wadze 300 g
  • 2 łyżeczki tymianku świeżego lub suszonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
  • 1/2 łyżki masła

Wykonanie

  • piersi kurczaka rozkroić na średnio grube filety – w praktyce małą pierś kurczaka dzielmy na dwa filety, a dużą pierś na trzy filety
  • jeśli mamy świeży tymianek to należy go drobno posiekać, tak aby uzyskać 2 łyżeczki
  • mięso posypać solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron
  • filety podsmażać na oliwie z masłem przez kilka minut, aż zaczną się lekko zarumieniać
  • wtedy polać mięso miodem – równomiernie każdy kawałek. Zmniejszyć ogień na średni i podsmażać kurczaka kilka minut, obracając go co jakiś czas, by równomiernie pokrył się miodem. W trakcie dodać 1 łyżkę wody by rozrzedzić nieco sos
  • nie pozwolić by miód się przypalił – ma się tylko skarmelizować do ciemnozłotego koloru
  • podawać natychmiast, polane ciemnozłotym sosem z miodu, najlepiej w zestawie z młodymi ziemniakami

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)