Kurczak w miodzie i tymianku - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- piersi kurczaka o łącznej wadze 300 g
- 2 łyżeczki tymianku świeżego lub suszonego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
- 1/2 łyżki masła
Wykonanie
- piersi kurczaka rozkroić na średnio grube filety – w praktyce małą pierś kurczaka dzielmy na dwa filety, a dużą pierś na trzy filety
- jeśli mamy świeży tymianek to należy go drobno posiekać, tak aby uzyskać 2 łyżeczki
- mięso posypać solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron
- filety podsmażać na oliwie z masłem przez kilka minut, aż zaczną się lekko zarumieniać
- wtedy polać mięso miodem – równomiernie każdy kawałek. Zmniejszyć ogień na średni i podsmażać kurczaka kilka minut, obracając go co jakiś czas, by równomiernie pokrył się miodem. W trakcie dodać 1 łyżkę wody by rozrzedzić nieco sos
- nie pozwolić by miód się przypalił – ma się tylko skarmelizować do ciemnozłotego koloru
- podawać natychmiast, polane ciemnozłotym sosem z miodu, najlepiej w zestawie z młodymi ziemniakami