Kurczak pieczony w całości z ziemniakami i warzywami - przepis
porcje dla 5 do 6 osób
Składniki
- kurczak o wadze 2 kg, najlepiej zagrodowy lub eko
marynata do natarcia
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
do środka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 małego pęczka pietruszki
dodatkowo
- 1/4 szklanki wody
warzywa
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 duże papryki czerwone
- 3/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
Wykonanie
- kurczaka przygotować przed pieczeniem – umyć wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba – to kwestia estetyki
- do środka kurczaka włożyć pokrojone ząbki czosnku, pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę masła oraz wsypać sól, pieprz i wcisnąć sok z cytryny
- nogi kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środka
- przygotować marynatę do natarcia – do rozpuszczonego masła klarowanego dodać miód, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę, paprykę ostrą, tymianek i wymieszać
- kurczaka umieścić w brytfance lub zamykanym naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony – to co spłynie zostanie w naczyniu. Zostawić na 2 godziny (lub na całą noc w lodówce) do zamarynowania. Można też od razu go piec, jeśli nie mamy czasu na marynowanie
- jeśli trzymaliśmy kurę w lodówce, to przed pieczeniem wyjąć ją na ok. godzinę do temperatury pokojowej
- kurczaka w brytfance wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem przez 30 minut (jeśli waży 2 kg)
- w między czasie wyszorować ziemniaki – najlepiej zostawić je w skórce, no chyba, że jest bardzo brzydka, to wtedy można obrać i małe przekroić na pół, a duże na 4 lub więcej części, tak by cząstki były równe. Obrać marchewkę i pokroić na ok. 7 cm kawałki, a jeśli marchewka ma duży przekrój to również wzdłuż na pół lub na 3 części. Cebulę obrać z wierzchniej warstwy i rozkroić na 4 części. Rozkroić papryki i wyjąć gniazda nasienne, a całe papryki pokroić na około 8 części
- po 30 minutach pieczenia na chwilę wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyciągnąć z niej kurczaka, a do brytfanki dać ziemniaki, marchewkę i cebulę, przyprawić je solą, pieprzem i tymiankiem i przemieszać tak, by tłuszcz wytopiony z kury pokrył warzywa. Następnie na środku warzyw znów położyć kurczaka i wstawić z powrotem, pod przykryciem, na kolejne 30 minut
- po tym czasie kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem. Można przemieszać też warzywa. Wstawić z powrotem na następne 30 minut, pod przykryciem
- po tym czasie (łącznie to było już 1,5 godziny) dorzucić paprykę czerwoną, lekko przemieszać i wstawić na ostatnie 30 minut. Bo kurczaka o wadze 2 kg należy piec łącznie ok. 2 godzin
- na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Jeśli skórka nie zdąży się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie kilka minut pieczenia włączyć termoobieg
- gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min, by soki się uspokoiły
- następnie podzielić na porcję – odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi
- podawać z upieczonymi warzywami



