Idealny kurczak pieczony w całości z ziemniakami i warzywami – soczysty, pełen smaku i zaraz z dodatkami. Taki kurczak pieczony jest idealnym pomysłem na obiad.
Jak upiec kurczaka w całości, żeby był soczysty? najlepiej użyć do tego brytfanki lub naczynia do zapiekania z przykryciem. Sprawdzonym sposobem jest pieczenie mięs w rękawie, ale ja tego nie robię, bo uważać, że o wiele prostszym i wygodniejszym sposobem na soczyste pieczone mięso, są właśnie przykrywane naczynia i brytfanki. Powodują, że smak i soki zostają w mięsie, a my łatwo możemy uchylić pokrywkę, by dorzucić warzywa lub przyprawy lub przyrumienić mięso.
Kurczaka z tego przepisu warto zamarynować trochę wcześniej – na dwie godziny przed pieczeniem lub na całą noc w lodówce, ale nie jest to wymagane. W przepisie również porady, jak przygotować i oczyścić kurczaka przed pieczeniem.
Polecam Wam kury eko lub zagrodowe – wtedy mamy pewność, że mięso, które jemy będzie najlepsze.