by Katarzyna Anders

Kurczak pieczony z ziemniakami i warzywami

Mięsa i rybyMarchewkaPaprykaZiemniakiKurczakDania z drobiu

Idealny kurczak pieczony w całości z ziemniakami i warzywami – soczysty, pełen smaku i zaraz z dodatkami. Taki kurczak pieczony jest idealnym pomysłem na obiad.

Jak upiec kurczaka w całości, żeby był soczysty? najlepiej użyć do tego brytfanki lub naczynia do zapiekania z przykryciem. Sprawdzonym sposobem jest pieczenie mięs w rękawie, ale ja tego nie robię, bo uważać, że o wiele prostszym i wygodniejszym sposobem na soczyste pieczone mięso, są właśnie przykrywane naczynia i brytfanki. Powodują, że smak i soki zostają w mięsie, a my łatwo możemy uchylić pokrywkę, by dorzucić warzywa lub przyprawy lub przyrumienić mięso.

Kurczaka z tego przepisu warto zamarynować trochę wcześniej – na dwie godziny przed pieczeniem lub na całą noc w lodówce, ale nie jest to wymagane. W przepisie również porady, jak przygotować i oczyścić kurczaka przed pieczeniem.

Polecam Wam kury eko lub zagrodowe – wtedy mamy pewność, że mięso, które jemy będzie najlepsze.

Kurczak pieczony w całości z ziemniakami i warzywami – przepis

Porcja

porcje dla 5 do 6 osób

Składniki

  • kurczak o wadze 2 kg, najlepiej zagrodowy lub eko

marynata do natarcia

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1  i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki tymianku

do środka

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 małego pęczka pietruszki

dodatkowo

  • 1/4 szklanki wody

warzywa

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże papryki czerwone
  • 3/4 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Wykonanie

  • kurczaka przygotować przed pieczeniem - umyć wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba - to kwestia estetyki
  • do środka kurczaka włożyć pokrojone ząbki czosnku, pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę masła oraz wsypać sól, pieprz i wcisnąć sok z cytryny
  • nogi kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środka
  • przygotować marynatę do natarcia - do rozpuszczonego masła klarowanego dodać miód, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę, paprykę ostrą, tymianek i wymieszać
  • kurczaka umieścić w brytfance lub zamykanym naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony - to co spłynie zostanie w naczyniu. Zostawić na 2 godziny (lub na całą noc w lodówce) do zamarynowania. Można też od razu go piec, jeśli nie mamy czasu na marynowanie
  • jeśli trzymaliśmy kurę w lodówce, to przed pieczeniem wyjąć ją na ok. godzinę do temperatury pokojowej
  • kurczaka w brytfance wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem przez 30 minut (jeśli waży 2 kg)
  • w między czasie wyszorować ziemniaki - najlepiej zostawić je w skórce, no chyba, że jest bardzo brzydka, to wtedy można obrać i małe przekroić na pół, a duże na 4 lub więcej części, tak by cząstki były równe. Obrać marchewkę i pokroić na ok. 7 cm kawałki, a jeśli marchewka ma duży przekrój to również wzdłuż na pół lub na 3 części. Cebulę obrać z wierzchniej warstwy i rozkroić na 4 części. Rozkroić papryki i wyjąć gniazda nasienne, a całe papryki pokroić na około 8 części
  • po 30 minutach pieczenia na chwilę wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyciągnąć z niej kurczaka, a do brytfanki dać ziemniaki, marchewkę i cebulę, przyprawić je solą, pieprzem i tymiankiem i przemieszać tak, by tłuszcz wytopiony z kury pokrył warzywa. Następnie na środku warzyw znów położyć kurczaka i wstawić z powrotem, pod przykryciem, na kolejne 30 minut
  • po tym czasie kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem. Można przemieszać też warzywa. Wstawić z powrotem na następne 30 minut, pod przykryciem
  • po tym czasie (łącznie to było już 1,5 godziny) dorzucić paprykę czerwoną, lekko przemieszać i wstawić na ostatnie 30 minut. Bo kurczaka o wadze 2 kg należy piec łącznie ok. 2 godzin
  • na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Jeśli skórka nie zdąży się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie kilka minut pieczenia włączyć termoobieg
  • gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min, by soki się uspokoiły
  • następnie podzielić na porcję - odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi
  • podawać z upieczonymi warzywami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyMarchewkaPaprykaZiemniakiKurczakDania z drobiu
Przepis własny.