Kurczak pieczony w całości - idealny, najprostszy - przepis
porcje dla 4 do 5 osób
Składniki
- kurczak o wadze 1,5 do 2 kg, najlepiej zagrodowy lub eko
marynata do natarcia
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/4 małego pęczka pietruszki
do środka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 małego pęczka pietruszki
dodatkowo
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie
- przygotować kurczaka – umyć go wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze, odciąć końcówki skrzydełek aż do pierwszego stawu (końcówki mają tendencję do przypalania się, a i tak nie ma na nich prawie mięsa), ale ich nie wyrzucać. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba – to kwestia estetyki
- do środka kurczaka włożyć pokrojone ząbki czosnku, pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę masła oraz wsypać sól, pieprz i wcisnąć sok z cytryny
- nogi kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środka
- przygotować marynatę do natarcia – do rozpuszczonego masła klarowanego dodać sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę i wymieszać
- kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony – to co spłynie zostanie w naczyniu. Następnie kurczaka obłożyć listkami pietruszki. Pod kurczaka podłożyć odcięte skrzydełka, by na nich leżał – oddzieli go to nieco od dna naczynia. Nalać do naczynia 1/4 szklanki wody
- kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 minut jeśli waży 1,5 kg (natomiast 2 kg piec 55 minut), bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczynia
- po tym czasie kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem i wstawić z powrotem na kolejne 45 minut jeśli waży 1,5 kg (a 2 kg na 55 minut) i piec bez przykrycia. W połowie czasu podlać kurczaka sosem z naczynia
- jeśli kurczak był mały i skórka nie zdążyła się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieg
- gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min., by soki się uspokoiły
- następnie podzielić na porcję – odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi
