Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Kukurydza gotowana

Jak ugotować kukurydzę w kolbach by była smaczna i z czym ją podawać? Gotowana kukurydza to świetny dodatek do dania głównego lub przekąska sama w sobie. Najlepiej smakuje polana masłem i posypana solą. Sprawdźcie jak łatwo ją przygotować i wtedy na pewno gotowana kukurydza stanie się jednym z Waszych ulubionych warzyw.

Kukurydza gotowana - przepis

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 kukurydze w kolbach
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

po podania

  • 1 do 2 łyżeczek masła
  • sól

Wykonanie

  • kolby kukurydzy opłukać wodą i przekroić na pół – tak łatwiej zmieszczą się w garnku w mniejszej ilości wody, a później łatwej będzie je nadziać na patyczki i jeść. Kolby dość ciężko się kroi, ze względu na twardy rdzeń – najłatwiej obkroić kolbę wokół rdzenia ostrym nożem, zagłębiając się w rdzeń na ile damy radę, a następnie po prostu przełamać kolbę na pół – po wstępnym obkrojeniu powinna już z łatwością pęknąć
  • kolby ułożyć dość ściśle w garnku i zalać wrzątkiem tylko w takiej ilości, by w miarę pokryła kolby. Dodać 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli i gotować przez około 15 minut
  • ugotowane kolby kukurydzy odsączyć z wody. Żeby było łatwiej jeść, to w rdzeń wbić patyczki do szaszłyków lub wykałaczki, ale nie jest to konieczne
  • na gorące kolby położyć wiórki masła i posolić do smaku. Podawać od razu

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)