Krucha tarta orzechowa z konfiturą malinową – Linzer Torte - przepis
forma do tart o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
- 260 g mąki pszennej
- 200 g orzechów laskowych mielonych
- 220 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 jajko
- 400 g konfitury malinowej
Do wysmarowania formy
- trochę masła
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- wszystkie składniki ciasta szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. W trakcie dobrze jest przesiekać na kawałki zimne masło, bo to przyspieszy łączenie składników. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.
- formę do tart wysmarować masłem
- Ciasto podzielić na części: 1/3 ciasta zostawić w lodówce, a 2/3 ciasta wgnieść w formę do tart, tworząc z boku niewysoki rant. Formę z ciastem umieścić z powrotem w lodówce i schładzać jeszcze ok. pół godziny. Najlepiej by forma była metalowa – dzięki temu można ją bezpiecznie schładzać, gdyż dla formy ceramicznej, może być niebezpieczne schładzanie, a później szybkie ogrzanie w piekarniku
- spód podpiec 10 minut w piekarniku, w 180°C
- w międzyczasie podgrzać lekko konfiturę malinową oraz rozwałkować pozostałe 1/3 ciasta i wyciąć z niego paski szerokości ok. 1,5 cm
- na podpieczony spód wyłożyć ciepła konfiturę, a następnie ułożyć paski tworząc kratkę. W przypadku tego ciasta nie polecam przeplatania kratki, gdyż jest ono bardzo kruche. Proponuje po prostu szybko rozłożyć paski
- tartę ponownie umieścić w piekarniku, w 180°C i piec jeszcze ok. 40 do 50 min., aż ciasto się paski ciasta się przyrumienią na ciemnozłoto, a konfitura będzie przez dłuższy czas „bulgotać”.
- upieczone ciasto wystudzić
- zrobić lukier: mocno utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Następnie, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka, polukrkować wierz brzegu tarty oraz wszystkie paski. Lukier jest w miarę rzadki – glazurujący i może się nieco rozlać na konfiturę, ale to w niczym nie przeszkadza. Można również lekko polukrować „okienka” z konfiturą
- tartę przechowywać przykrytą, w chłodnym miejscu. Jeśli trzymamy ją w lodówce, to wyjąć ją minimum pół godziny przed podaniem
