Krem z papryki i pomidorów - przepis
1,5 l zupy, tj. 4 do 6 porcji
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 4 duże, czerwone papryki
- 3 do 4 duże pomidory, malinowe lub bawole serca
- ok. 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 3/4 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- ok. 3/4 szklanki wody
do podania
- ser feta, pokruszony
- grzanki
Wykonanie
- papryki umyć i przekroić na pół. Pozbyć się gniazd nasiennych i ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min. – aż do momentu gdy skórka się wybrzuszy i zacznie się mocno rumienić. Wtedy wyjąć papryki, dać do miski i szczelnie przykryć talerzem lub folią (lub dać ją do jakiegokolwiek naczynia, które możemy szczelnie przykryć). Zostawić na kilka minut, by papryka się zaparzyła, a następnie ściągnąć z niej całą skórkę. Papryki pokroić w kostkę
- w międzyczasie pokroić cebulę i ząbki czosnku oraz sparzyć pomidory, obrać je ze skórek i pokroić w kostkę
- w garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na to cebulę z czosnkiem i podsmażać do zeszklenia
- dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut
- następnie dodać paprykę i gotować jeszcze ok. 8 minut
- dolać wodę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Warto dolewać wodę stopniowo, by uzyskać zadowalającą nas konsystencję – ilość wody będzie również zależeć od tego jak soczyste były pomidory
- gotową zupę podawać na gorąco, posypaną pokruszonym serem feta i np. z domowymi, chrupiącymi grzankami

