Krakowskie ciasteczka - przepis
na 15 sporych ciastek (1 blacha)
Składniki
ciasto
- 100 g zimnego masła
- 65 g cukru pudru
- 165 g mąki pszennej
- 1 żółtko
do posmarowania
- ok. 150 g dżemu malinowego
beza orzechowa
- 2 białka
- 140 g drobnego cukru
- 70 g orzechów włoskich
- 40 g mąki pszennej
Wykonanie
- wszystkie składniki ciasta wymieszać szybko mikserem
- rozwałkować na grubość ok. pół cm, wycinać ciasteczka o średnicy ok. 7 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej wybrać kształt z ozdobnym brzegiem, ale foremny, na przykład koło, gdyż później łatwej będzie rozsmarować bezę
- blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce
- następnie podpiec spody w 200ºC przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią na złoto, ale nie dłużej, ponieważ będziemy je ponownie piec
- wystudzone ciastka posmarować cienką warstwą dżemu – mniej więcej 1 łyżeczka na ciastko
- orzechy posiekać bardzo drobno w blenderze – prawie do zmielenia
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, a następnie dodać orzechy i wymieszać. Ważne, żeby piana była naprawdę dobrze ubita – na sztywno, a cukier dodajemy powoli, łyżka po łyżce
- pianę umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury ok. 70ºC, aż cukier zacznie się rozpuszczać. W praktyce robimy to na małym ogniu przez kilka minut – widać zmianę w konsystencji bezy. Podczas podgrzewania bezę mieszamy
- zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę i wymieszać
- bezę wyłożyć na spody pokryte dżemem i równo rozprowadzić
- piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut – aż beza zacznie się lekko rumienić