Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Krakersy serowe

Domowe krakersy serowe to idealna przekąska do chrupania. Te chrupiące krakersy są świetne na imprezę, czy wieczór filmowy. Z piwem komponują się doskonale.

Pomijając czas leżakowania ciasta, to krakersy są bardzo szybkie w przygotowaniu. Jestem pewna, że polubicie tę domową, chrupiącą przekąskę!

Krakersy serowe - przepis

1 spora miska krakersów lub dwie blachy z piekarnika

Składniki

ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
  • 70 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 g sera cheddar
  • 1/2 szklanki lodowatej wody

do oprószenia przed pieczeniem

  • sól
  • rozmaryn
  • papryka słodka

Wykonanie

  • ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać mikserem lub w malakserze, na gładką, jednolitą masę
  • gotowe ciasto zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę
  • odmierzyć sobie papier do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika, na której będziemy piec
  • po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na odmierzonym papierze jak cienko tylko potrafimy, najlepiej na około 1 mm – im cieńsze ciasto, tym krakersy bardziej chrupiące
  • ciasto pociąć na kwadraty za pomocą  okrągłego noża do pizzy czy radełka
  • pocięte krakersy oprószyć dodatkowo solą, a jeśli lubcie, to również odrobiną rozmarynu i papryki
  • blachę z krakersami na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego 220ºC i piec przez 7-12 minut – najlepiej do momentu gdy krakersy będą ciemnozłote i przyrumienione
  • upieczone krakersy przestudzić. Przechowywać w szczelnej puszce

Przepis, po modyfikacjach, z MojeWypieki.com

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)