Krakersy serowe - przepis
1 spora miska krakersów lub dwie blachy z piekarnika
Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
- 70 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 120 g sera cheddar
- 1/2 szklanki lodowatej wody
do oprószenia przed pieczeniem
- sól
- rozmaryn
- papryka słodka
Wykonanie
- ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać mikserem lub w malakserze, na gładką, jednolitą masę
- gotowe ciasto zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę
- odmierzyć sobie papier do pieczenia na wielkość blachy z piekarnika, na której będziemy piec
- po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na odmierzonym papierze jak cienko tylko potrafimy, najlepiej na około 1 mm – im cieńsze ciasto, tym krakersy bardziej chrupiące
- ciasto pociąć na kwadraty za pomocą okrągłego noża do pizzy czy radełka
- pocięte krakersy oprószyć dodatkowo solą, a jeśli lubcie, to również odrobiną rozmarynu i papryki
- blachę z krakersami na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego 220ºC i piec przez 7-12 minut – najlepiej do momentu gdy krakersy będą ciemnozłote i przyrumienione
- upieczone krakersy przestudzić. Przechowywać w szczelnej puszce
