Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy - przepis
porcje dla 2 osób, po 250 ml
Składniki
- 300 g wiśni, mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 ml wody
Wykonanie
- w garnuszku umieścić mrożone wiśnie, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę, cynamon, otartą skórkę oraz sok i podgrzewać
- chłodną wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną
- gdy tylko wiśnie zaczną się gotować, wlać do nich wodę z mąką cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i ponownie zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
- kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony
