Kisiel jabłkowy cynamonowo-korzenny

Kisiel jabłkowy cynamonowo-korzenny

Aromatyczny, rozgrzewający domowy kisiel – idealny na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Gorące jabłka z piernikowo-cynamonową nutą to zestaw idealny!

Zrobienie domowego kisielu z dowolnych świeżych lub mrożonych owoców jest naprawdę proste – gdy raz spróbujecie to już nie sięgniecie po kisiel z torebki ;)

Kisiel jabłkowy cynamonowo-korzenny

porcje dla 2 osób, po 250 ml

Składniki

  • 2 niewielkie jabłka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml wody

Wykonanie

  • jabłka obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Następnie drobno je pokroić, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub wrzucić na chwilę do malaksera. Ja wybrałam krojenie. Najlepszy kisiel jest z wyczuwalnymi kawałkami owoców – jabłka nie mają być papką. Ale też kawałki nie powinny być za duże, bo owoce nie zdąża oddać swojego smaku do wody
  • w garnuszku umieścić jabłka, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę, cynamon, sok z cytryny oraz wodę i gotować całość na małym ogniu przez ok. 5 minut
  • chłodną wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną
  • do gotujących się jabłek wlać wodę z mąką cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i ponownie zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
  • kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony
Kisiel jabłkowy cynamonowo-korzenny

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)