Kisiel jabłkowy cynamonowo-korzenny - przepis
porcje dla 2 osób, po 250 ml
Składniki
- 2 niewielkie jabłka
- 30 ml soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 150 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 ml wody
Wykonanie
- jabłka obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Następnie drobno je pokroić, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub wrzucić na chwilę do malaksera. Ja wybrałam krojenie. Najlepszy kisiel jest z wyczuwalnymi kawałkami owoców – jabłka nie mają być papką. Ale też kawałki nie powinny być za duże, bo owoce nie zdąża oddać swojego smaku do wody
- w garnuszku umieścić jabłka, dodać cukier, cukier waniliowy, przyprawę, cynamon, sok z cytryny oraz wodę i gotować całość na małym ogniu przez ok. 5 minut
- chłodną wodę wymieszać dobrze z mąką ziemniaczaną
- do gotujących się jabłek wlać wodę z mąką cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje i ponownie zawrzy, pogotować go jeszcze kilka sekund, następnie zdjąć go z ognia i rozlać na porcje
- kisiel można podawać na gorąco lub wystudzony
