Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami - przepis
na dwie porcje
Składniki
- 140 g kaszy jaglanej
- 300 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka masła
- 5 suszonych daktyli
- 2 suszone figi
- 1 łyżka rodzynek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
do posypania
- 2 łyżeczki migdałów w płatkach
Wykonanie
- kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem
- kaszę wraz z solą zalać w garnku 300 ml wrzątku i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha (ok 15 minut)
- jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. W kostkę pokroić również figi i daktyle
- na patelni uprażyć płatki migdałów
- w garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego jabłka wraz z cukrem. Przesmażać na wolnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu
- następnie dodać do jabłek daktyle, figi, rodzynki i cynamon, a następnie przesmażać kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu
- ugotowaną kaszę dodać do owoców, posolić i dobrze wymieszać
- kaszę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów
