Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami

Zdrowe śniadanie lub podwieczorek na słodko – kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem, suszonymi daktylami, figami i rodzynkami.

Robi się ją bardzo szybko, a smakuje świetnie.

Przy tym kasza jaglana to najzdrowszy z produktów zbożowych. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Jako jedyna ze wszystkich kasz jest zasadotwórcza, zawiera krzemionkę, która wspomaga stawy oraz wygląd skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo działa antywirusowo.

Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami - przepis

na dwie porcje

Składniki

  • 140 g kaszy jaglanej
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 suszone figi
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

do posypania

  • 2 łyżeczki migdałów w płatkach

Wykonanie

  • kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem
  • kaszę wraz z solą zalać w garnku 300 ml wrzątku i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha (ok 15 minut)
  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. W kostkę pokroić również figi i daktyle
  • na patelni uprażyć płatki migdałów
  • w garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego jabłka wraz z cukrem. Przesmażać na wolnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu
  • następnie dodać do jabłek daktyle, figi, rodzynki i cynamon, a następnie przesmażać kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu
  • ugotowaną kaszę dodać do owoców, posolić i dobrze wymieszać
  • kaszę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)