Karp smażony

Karp smażony

Tradycyjny wigilijny karp to jedno z najważniejszych wigilijnych dań na naszych świątecznych stołach. Tutaj w najprostszej, ale też jednej z najsmaczniejszych wersji – smażony w chrupiącej panierce, doprawiony jedynie solą i cytryną.

Ja polecam filety z karpia, szczególnie te nacinane, w celu pozbycia się ości. I tych właśnie użyłam. Ale mogą być również dzwonki.

W przepisie również porada, co zrobić, by karp nie miał mulistego posmaku.

Karp smażony

Porcje na 4 do 5 osób

Składniki

  • ok. 1 kg filetów z karpia (najlepiej nacinanych, by były bez ości)
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 małe jajka, roztrzepane
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • masło klarowane

Wykonanie

  • z filetów zeskrobać łuski
  • filety dać do dużej miski i dokładnie wypłukać chłodną wodą. Na chwilę zostawić je w wodzie by się trochę pomoczyły. Następnie czynność powtarzać, aż będą dobrze przepłukane. Podczas płukania śliską skórę dodatkowo skropić sokiem z cytryny – to pomaga w oczyszczaniu. Dzięki wymoczeniu pozbędziemy się mulistego posmaku
  • filety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami
  • pokroić je w poprzek na porcje – na 2 do 4 kawałków – zależnie od wielkości danego filetu
  • porcje skropić obficie sokiem z cytryny z obu stron, a następnie posolić, również z obu stron
  • tak przygotowanego karpia przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  • po tym czasie osuszyć filety z nadmiaru płynów
  • na patelni rozgrzać masło klarowane – tak by dno patelni było pokryte cienką warstwą
  • filety maczać dokładnie w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej
  • smażyć na średnim ogniu, by bułka się nie przypaliła zanim ryba nie dojdzie. Zależnie od wielkości porcje potrzebują 4 do 5 min smażenia z każdej strony. Bułka powinna być ciemnozłota
Karp smażony

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)