Karp smażony - przepis
Porcje na 4 do 5 osób
Składniki
- ok. 1 kg filetów z karpia (najlepiej nacinanych, by były bez ości)
- sok z cytryny
- sól
- 2 małe jajka, roztrzepane
- ok. 1 szklanki bułki tartej
- masło klarowane
Wykonanie
- z filetów zeskrobać łuski
- filety dać do dużej miski i dokładnie wypłukać chłodną wodą. Na chwilę zostawić je w wodzie by się trochę pomoczyły. Następnie czynność powtarzać, aż będą dobrze przepłukane. Podczas płukania śliską skórę dodatkowo skropić sokiem z cytryny – to pomaga w oczyszczaniu. Dzięki wymoczeniu pozbędziemy się mulistego posmaku
- filety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami
- pokroić je w poprzek na porcje – na 2 do 4 kawałków – zależnie od wielkości danego filetu
- porcje skropić obficie sokiem z cytryny z obu stron, a następnie posolić, również z obu stron
- tak przygotowanego karpia przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- po tym czasie osuszyć filety z nadmiaru płynów
- na patelni rozgrzać masło klarowane – tak by dno patelni było pokryte cienką warstwą
- filety maczać dokładnie w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej
- smażyć na średnim ogniu, by bułka się nie przypaliła zanim ryba nie dojdzie. Zależnie od wielkości porcje potrzebują 4 do 5 min smażenia z każdej strony. Bułka powinna być ciemnozłota
