Kanapki z twarożkiem na pumperniklu - przepis
16 małych kanapek w 4 rodzajach
Składniki
- 16 małych, okrągłych kromeczek pumpernikla (lub 4 duże kwadratowe kromki)
ser
- ok. 70 g twarogu białego półtłustego
- ok. 1 łyżki śmietany
- szczypta soli
kanapki z kabanosem
- kawałek kabanosa wieprzowego
- pomidorek koktajlowy
- gałązka świeżej pietruszki
kanapki z jajkiem
- 2 grubsze plastry jajka na twardo
- kawałek ogórka zielonego
- kawałek czerwonej papryki
- gałązka świeżej pietruszki
kanapki z szynką
- plaster szynki
- rzodkiewka
- gałązka świeżej pietruszki
kanapki z łososiem
- cienki plaster wędzonego łososia
- gałązka świeżego koperku
Wykonanie
- jeśli nie udało nam się dostać pumpernikla w formie małych, okrągłych kromeczek, to możemy pokroić 4 duże kromki, tak, by uzyskać 12 małych kwadratowych kromeczek
- twaróg dokładnie rozgnieść widelcem na gładka masę, a następnie dodać 1 łyżkę śmietany (lub trochę mniej lub też więcej), tak by uzyskać konsystencję gładkiego, kremowego, ale dość sztywnego kremu, który będziemy mogli wycisnąć na kanapki i zachowa swój kształt. Posolić i wymieszać
- ser umieścić w rękawie i ozdobną końcówką wyciskać porcje serka na kromeczki pumpernikla
- jajko ugotować na twardo (tj. przez ok. 7 do 8 min.), a następnie ukroić dwa grubsze plasterki i przekroić je na pół
- łososia, i szynkę pociąć w niewielkie paski, a kabanosa ukośnie na małe kawałki
- pomidorka przekroić na 4 części, a z ogórka, papryki i rzodkiewki odciąć po 4 niewielkie kawałki
- umyć, osuszyć i przygotować małe, ładne gałązki zieleniny – 4 koperku oraz 12 pietruszki
- poskładać wszystkie kanapki, rozkładając produkty tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach. Łososia i szynkę przed położeniem zwijać w ruloniki
- przechowywać w lodówce do momentu podania

