Jajecznica z kurkami - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 4 jajka, najlepiej L
- 140 g kurek
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3/4 do 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
do posypania
- 2 łyżeczki posiekanej cebulki dymki
Wykonanie
- cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę pietruszki również drobno posiekać
- do szklanki wbijamy wszystkie jajka i rozbijamy żółtka kilkoma ruchami – ja preferuję jajecznicę w której są widoczne cząstki i białka i żółtka, ale jeśli wolicie jednolitą to możecie wymieszać jajka bardziej
- kurki oczyścić i duże okazy przekroić na pół lub więcej części, a małe można zostawić w całości. Ważne, by wszystkie cząstki były mniej więcej podobnej wielkości
- na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżeczką oliwy i zeszklić na niej cebulę
- następnie na patelnię dodać kurki, posolić je połową soli z przepisu, popieprzyć i dodać natkę pietruszki. Podsmażać kilka minut, aż cała woda odparuje i uzyskamy prawie suchą patelnie, a nasze kurki zmiękną
- wtedy dodajemy jajka, solimy je pozostałą połową soli i podsmażamy, aż się zetną, ale nie do samego końca – mają być jeszcze miejscami lejące, całość ma być wilgotna i miękka, o konsystencji raczej masy niż suchych cząstek. Jajecznica dochodzi jeszcze po zdjęciu z patelni, więc jeśli ją przesuszymy już podczas smażenia, to będzie niedobra. Gotowa jajecznica na talerzu ma być wciąż wilgotna
- gotową jajecznice podajemy od razu, posypując każdą porcję łyżeczką cebulki dymki. Najlepszym dodatkiem do jajecznicy z kurkami jest wiejskie pieczywo z masłem

