Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Jajecznica z kurkami

Jeden z najlepszych pomysłów na jajecznicę – jajecznica z kurkami! Wczesną jesienią to idealne, rozgrzewające i sycące śniadanie.

Jajecznicę dla 2 osób najlepiej przygotować zawsze z 4 do 5 jaj. Jajecznice z małą ilością dodatków robię zwykle z 5 jaj. Natomiast wersję z kurkami, których jest dość sporo, proponuję z 4 jajek, ale dużych, wielkości L.

Smażenie jajecznicy na maśle daje jej wspaniały aromat, natomiast mały dodatek oliwy powoduje, że masło się nie przypala i można spokojnie przygotować potrawę i przede wszystkim odpowiednio odparować grzyby, co jest tu niezwykle ważne.

Jak każdą jajecznicę, robi się ją szybko, wiec jest to tez śniadanie bezproblemowe. Z dobrym, wiejskim chlebem z masłem to zestaw idealny. Każdą porcję warto posypać jeszcze na koniec posiekaną cebulką dymką – i dla wyglądu i dla smaku. Jeśli macie kurki pod ręką to spróbujcie ich też w takiej wersji śniadaniowej.

Jajecznica z kurkami - przepis

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 4 jajka, najlepiej L
  • 140 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 do 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

do smażenia

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy

do posypania

  • 2 łyżeczki posiekanej cebulki dymki

Wykonanie

  • cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę pietruszki również drobno posiekać
  • do szklanki wbijamy wszystkie jajka i rozbijamy żółtka kilkoma ruchami – ja preferuję jajecznicę w której są widoczne cząstki i białka i żółtka, ale jeśli wolicie jednolitą to możecie wymieszać jajka bardziej
  • kurki oczyścić i duże okazy przekroić na pół lub więcej części, a małe można zostawić w całości. Ważne, by wszystkie cząstki były mniej więcej podobnej wielkości
  • na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżeczką oliwy i zeszklić na niej cebulę
  • następnie na patelnię dodać kurki, posolić je połową soli z przepisu, popieprzyć i dodać natkę pietruszki. Podsmażać kilka minut, aż cała woda odparuje i uzyskamy prawie suchą patelnie, a nasze kurki zmiękną
  • wtedy dodajemy jajka, solimy je pozostałą połową soli i podsmażamy, aż się zetną, ale nie do samego końca – mają być jeszcze miejscami lejące, całość ma być wilgotna i miękka, o konsystencji raczej masy niż suchych cząstek. Jajecznica dochodzi jeszcze po zdjęciu z patelni, więc jeśli ją przesuszymy już podczas smażenia, to będzie niedobra. Gotowa jajecznica na talerzu ma być wciąż wilgotna
  • gotową jajecznice podajemy od razu, posypując każdą porcję łyżeczką cebulki dymki. Najlepszym dodatkiem do jajecznicy z kurkami jest wiejskie pieczywo z masłem

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)