Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

Budyń z jabłkami w miodzie, czyli jabłka z rodzynkami i miodem, zapiekane pod warstwą puszystego i lekkiego, maślanego ciasta to pyszny deser lub podwieczorek.

Deser koniecznie do wypróbowania, bo ma niepowtarzalny smak. Nawiązuje do tradycyjnych domowych budyniów, które chętnie przyrządzano, głównie jako posiłki dla dzieci, jeszcze przed erą budyniów z proszku. Mam tu na myśli głównie tradycyjne budynie chlebowe, z czerstwego pieczywa gotowanego z mlekiem, jajkami, skrobią i cukrem, a ten deser to nawiązanie do tematu.

Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

ciasto

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli do białek

warstwa jabłek

  • 3 kwaśne jabłka
  • 50 g miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 15 g rodzynek

do wysmarowania formy

  • masło

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę
  • do jabłek dodać miód, sok z cytryny oraz rodzynki i wymieszać
  • żółtka oddzielić od białek
  • za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka i dalej ucierać, a po chwili dodać mąkę
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. 1/3 piany wmieszać do ciasta mikserem, by nieco je rozrzedzić, a resztę piany wmieszać już delikatnie łyżką
  • żaroodporną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej jabłka i równo rozłożyć na dnie
  • na jabłka wylać ciasto
  • budyń wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 35 do 40 min, aż ciasto wyrośnie i będzie przyrumienione na złoto-brązowy kolor
  • budyń wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie posypać cukrem pudrem
  • deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu
Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem

Przepis, po modyfikacjach, z magazynu "Sielskie Życie" nr 01/2015

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)