Jabłka w miodzie zapiekane pod ciastem - przepis
owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
ciasto
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 125 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli do białek
warstwa jabłek
- 3 kwaśne jabłka
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 15 g rodzynek
do wysmarowania formy
- masło
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- jabłka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę
- do jabłek dodać miód, sok z cytryny oraz rodzynki i wymieszać
- żółtka oddzielić od białek
- za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodać żółtka i dalej ucierać, a po chwili dodać mąkę
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. 1/3 piany wmieszać do ciasta mikserem, by nieco je rozrzedzić, a resztę piany wmieszać już delikatnie łyżką
- żaroodporną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej jabłka i równo rozłożyć na dnie
- na jabłka wylać ciasto
- budyń wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 35 do 40 min, aż ciasto wyrośnie i będzie przyrumienione na złoto-brązowy kolor
- budyń wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie posypać cukrem pudrem
- deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu

