Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa - przepis
na porcje dla 5 do 6 osób
Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 1 papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- 4 zabki czosnku
- 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
- 2 duże łyżki smalcu
- 1,4 l wody
- 3 duże ziemniaki
do podania
- świeża natka pietruszki
Wykonanie
- wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
- osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać
- w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę
- po tym czasie dodać paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Na tym etapie nie dodawać wody – przyprawy maja się rozpuścić w smalcu
- po chwili lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe
- gotować minimum przez 1 godzinę
- ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę
- po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.
- zupę podawać posypana sporą ilością, świeżo siekanej natki pietruszki
