Grzane wino – grzaniec - przepis
3 porcje po 250 ml
Składniki
- 750 ml czerwonego wina, najlepiej półsłodkiego, półwytrawnego lub wytrawnego
- 3 do 5 łyżek cukru trzcinowego (zależnie od słodkości wina)
- 1 łyżka cukru waniliowego lub kawałek laski wanilii
- 1 mała laska kory cynamonu
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 5 goździków
- 5 półplasterków pomarańczy
Ewentualnie
- 2 łyżki wiśniówki
Do dekoracji
- półplasterki pomarańczy
Wykonanie
- wino wlać do garnuszka i zacząć podgrzewać
- dodać cukier i pozostałe składniki z wyjątkiem plasterków pomarańczy
- nie dopuścić do zagotowania wina, tylko podgrzewać przez kilka minut, by wino delikatnie parowało. Pod koniec dorzucić plasterki pomarańczy
- wyłączyć grzanie i odstawić wino na kilka minut by nabrało aromatu
- rozlać do kieliszków lub szklanek i przyozdobić pasterkami pomarańczy

