Katarzyna Anders

Grzane wino – grzaniec

Grzaniec, inaczej grzane wino, to napój alkoholowy idealny na zimę i jesień. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory, a do tego wspaniale smakuje.

Grzane wino – grzaniec - przepis

3 porcje po 250 ml

Składniki

  • 750 ml czerwonego wina, najlepiej półsłodkiego, półwytrawnego lub wytrawnego
  • 3 do 5 łyżek cukru trzcinowego (zależnie od słodkości wina)
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub kawałek laski wanilii
  • 1 mała laska kory cynamonu
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 5 goździków
  • 5 półplasterków pomarańczy

Ewentualnie

  • 2 łyżki wiśniówki

Do dekoracji

  • półplasterki pomarańczy

Wykonanie

  • wino wlać do garnuszka i zacząć podgrzewać
  • dodać cukier i pozostałe składniki z wyjątkiem plasterków pomarańczy
  • nie dopuścić do zagotowania wina, tylko podgrzewać przez kilka minut, by wino delikatnie parowało. Pod koniec dorzucić plasterki pomarańczy
  • wyłączyć grzanie i odstawić wino na kilka minut by nabrało aromatu
  • rozlać do kieliszków lub szklanek i przyozdobić pasterkami pomarańczy

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)