Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Gruszki zapiekane w cieście czekoladowym

Co na szybki i prosty deser? Gruszki w cieście czekoladowym! Przygotujemy je w 40 minut i wyjdzie nam idealne ciasto czekoladowe pełne aromatycznych gruszek.

Zainspirowałam się przepisem na czekoladowy pudding z gruszkami (Chocolate Pear Pudding) Nigelli Lawson, jednak go zmodyfikowałam. Proponuję użyć świeżych gruszek i błyskawicznie je poddusić w syropie miodowo-cynamonowym, w czasie gdy mieszamy ciasto czekoladowe. Później wystarczy tylko przez pół godziny zapiec gruszki zalane ciastem czekoladowym i znakomity deser gotowy! Duszenie gruszek w miodzie z cynamonem i przyprawami korzennymi nadaje im świetny aromat, który bardzo pasuje co czekolady.

Ciasto z gruszkami najlepiej podać polane szybkim, domowym sosem czekoladowym, który przygotujecie w kilka minut z czekolady mlecznej i śmietanki (nawet bez kąpieli wodnej!) lub po prostu możecie podać posypane cukrem pudrem. Ale ja zdecydowanie polecam ten pyszny sos czekoladowy :)

Gruszki zapiekane w cieście czekoladowym - przepis

Owalne naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm. 4 porcje

Składniki

ciasto

  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki
  • 25 kakao gorzkiego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

gruszki

  • 4 duże lub 5 mniejszych gruszek (po obraniu i wydrążeniu ok. 450 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy piernikowej
  • 100 ml wody

do wysmarowania formy

  • masło

do podania – szybki sos czekoladowy

  • 60 g czekolady mleczny
  • 40 g śmietanki 30%

Wykonanie

  • gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić wzdłuż jeszcze raz na pół – tak, by pokroić każdą gruszkę na 4 ćwiartki
  • gruszki umieścić ściśle w małym garnuszku, dodać wszystkie składniki, przemieszać i podgrzewać 5 do 7 minut na średnim ogniu, koniecznie pod przykryciem – chcemy gruszki poddusić by zmiękły oraz by nabrały aromatów przypraw
  • w międzyczasie, za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem i jajkami, a po chwili dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta, w tym proszek do pieczenia ale wymieszany wstępnie z mąką. Jeszcze moment miksować, aż masa będzie jednolita
  • żaroodporną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej odsączone z płynu gruszki i równo rozłożyć na dnie. Warto starać się je ustawić pionowo, by ich czubki wystawały ponad ciasto, jednak nie ma to wielkiego znaczenia i można je też po prostu wrzucić na dno naczynia
  • na gruszki wylać ciasto
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C, na 30 minut – będzie widać gdy ciasto wyrośnie
  • ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia
  • zrobić sos czekoladowy – w garnuszku z grubym dnem umieścić śmietankę i podgrzewać na średnim ogniu. Do ciepłej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę i zaczekać aż się roztopi. Uważać, żeby jej nie przegrzać! wystarczy, że śmietanka będzie gorąca, by czekolada w kilka minut się roztopiła. Na koniec warto zamieszać sos trzepaczką, by rozprowadzić drobinki czekolady i aby sos stał się gładki
  • deser można podawać na ciepło lub na zimno po wystudzeniu. Przed podaniem polać sosem czekoladowym, Można też po prostu posypać cukrem pudrem zamiast sosu

Przepis, po modyfikacjach, Nigelli Lawson na Pudding czekoladowy z gruszkami,

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)